tiistai 23. elokuuta 2016

Huutokauppa Oriveden Kontilla 1900-luvun alussa

Ajatuksena etsiä Oriveden esivanhemmistani lisätietoa ryhdyin eilen selaamaan Historiallista sanomalehtikirjastoa. Haku "Orivesi Kontti" tuotti muun muassa huutokauppailmoituksen vuodelta 1907. Talo, kauppapaikka ja metsä oli myynnissä. Katsokaapa ilmoituksesta tarkemmat tiedot. Siinä mainittu 40 vuotta toiminut kauppakartano oli minulle ihan uusi juttu, samoin nimi Nuotio. Olisiko joku etäsukulainen ryhtynyt kauppiaaksi? Asiahan piti tarkistaa rippikirjoista (joita SSHY:n sivuilla onneksi on digitoitu vuoteen 1909) ja sukututkimusohjelmasta.

Esiäitini Maria Kustaava oli lähtenyt Kontilta avioiduttuaan 1854. Hänen isällään Heikki Kustaalla oli neljä tytärtä. Yksi kuoli pienenä, toinen jäi naimattomaksi. Susanna Agatha avioitui ja vävy Emanuel (Agathan toinen puoliso)  rupesi appensa jälkeen isännäksi. Agatha kuoli 1869. Jotain talossa tapahtui vuoden 1866 aikoihin. Sinne muutti maakauppias Alexander Nyberg vaimonsa Kustaavan ja lastensa kanssa. Samalla Heikki Kustaasta ja Emanuelista tuli syytinkiläisiä. Edellinen kuoli Kontilla 1877, jälkimmäinen siirtyi Oriveden Eerolan itselliseksi. Talo oli ilmeisesti myyty Nybergeille. 

Mitä tiedämme kauppiasperheestä? Alexander Nyberg oli syntynyt Hämeenlinnassa 1839. Hän kuoli Orivedellä 1877, siis samana vuonna kuin Heikki Kustaa Kontti. Vaimo Kustaava oli syntynyt 1844 Orivedellä, Hörtsänän rusthollissa. Hän kuoli 1907 Kontilla. Tuo huutokauppa todennäköisesti liittyikin juuri hänen kuolemaansa. Kustaava jatkoi kaupanpitoa miehensä kuoleman jälkeen. Myöhemmin kauppiaaksi on merkitty poika Bruno. Osa perheen lapsista käytti Nuotio-nimeä. Tilalla oli vuokraviljelijöitä maanviljelystä hoitamassa.

Tulipahan selvitetyksi, että sukuni hävisi Kontilta viimeistään 1880-luvun alussa. Yritin myös katsoa lehdistä, kuka tilan osti huutokaupassa. Siihen en varmaa vastausta löytänyt, jossain sivulauseessa mainittiin kunnan omistaneen Kontin maita. 

Kuvalähde: Uusi Suometar 29.8.1907, Historiallinen sanomalehtikirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti