maanantai 8. elokuuta 2016

Villan kehruuta

Joskus sivusin tekstissä Mouhijärven Villakehruutehtaan historiaa. Viime viikolla satuin selaamaan Paikallissanomia, josta löysin lyhyen jutun tehtaasta vuodelta 1926. Tehdas kiinnostaa paitsi mahdollisesti sukututkimuksellisista syistä, myös sijaintinsa vuoksi. Tehtaan yhdistän paremminkin kaupunkiin tai ainakin tiiviiseen teollisuusyhdyskuntaan. Uotsola ei mielestäni oikein ole teollisuuspaikkakunta. En voi väittää tuntevani sen historiaa hyvin, kenties siellä on ollut enemmänkin tuontyyppistä yritteliäisyyttä. Tehdas-nimitystä on voitu käyttää pienemmistäkin laitoksista. 

Mitä villakehruutehtaasta sitten lehdessä kirjoitettiin? Tehdasta oli samana vuonna (siis 1926) laajennettu kutomo- ja viimeistelyhuoneilla. Jutun mukaan tehdas vaihtoi sänkyhuopia villaan. Jos oikein ymmärsin, yhden huovan sai kahdella kilolla pestyä tai kahdella ja puolella kilolla pesemätöntä villaa ynnä 50 markan kutomapalkkiolla. Tehtaan oma ilmoitus toisaalla lehdessä taas kertoi, että villalankaa vaihdettiin villaan. Samoin tehtaalla tampattiin ja prässättiin kankaita. Halvat hinnat oli tietenkin mainittu. Jutun lopussa toivottiin, että paikkakuntalaiset ja lähipitäjäläiset pitäisivät tehtaan tuotteet mielessään. Tekstimainontaa, sanoisimme kai nykyään.  

Tämä ei kai ylitä teoskynnystä? Lähde: Aamulehti 10.3.1900, Historiallinen sanomalehtikirjasto
 
Joskus aiemmin olen tullut selvittäneeksi erilaisia kotona tehtyjä villakankaita. Oletin kuitenkin, että villan kehrääminen tapahtui vielä 20-luvulla kotona. Rukkeja tuntuu edelleenkin olevan kirpputoreilla ja vanhaa tavaraa myyvissä liikkeissä niin paljon, että se lienee kuulunut jokaisen talouden kalustukseen vielä myöhemminkin. Ehkäpä sukkalangat kehrättiin kotona. Mutta kuka sitten osti tehtaan lankoja ja mihin tarkoitukseen? Tulivatko ne villakankaiden valmistukseen? Kenties tehdas värjäsi lankansa, ehkä ne siksi houkuttelivat ostajia? Siinäpä mietittävää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti