tiistai 20. syyskuuta 2016

Beata Tuomaantytär Krapilta

Karkun rippikirjat alkavat vasta vuodesta 1752. On siis hiukan haasteellista tehdä pitemmälle meneviä johtopäätöksiä sitä edeltävästä ajasta. Tietysti henkikirjat kertovat omat tietonsa ja kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloitakin on olemassa. Tuossa rippikirjalinkissä näkyvät esivanhempani Antti Mikonpoika ja Valpuri Tuomaantytär. Valpuri oli Kiikan vihittyjen luettelon mukaan Huisulta, Antin alkuperästä ei näytä Iso-Iivarikaan saaneen selvyyttä.

Mutta keitä olivat heidän yläpuolellaan mainitut Tuomas Arvidinpoika ja tämän vaimo Beata Tuomaantytär? Ilmeisesti Krapin edelliset tilalliset. Oliko heillä jokin yhteys Anttiin ja Valpuriin? Vihittyjen luettelo kertoo, että heidät oli vihitty 1718. Syntyy vaikutelma, että molemmat tai ainakin Tuomas olivat Krapilta. Ajankohta on hankala, isovihan ajalta ei ole henkikirjoja. Krapin Tuomas Heikinpojalla oli kyllä Beata-niminen tytär henkikirjoissa 1694, mahdollisesti parissa seuraavassakin. 1697 häntä ei enää Krapilla näy. Joka tapauksessa Beatan rippikirjaan merkitty syntymävuosi 1677 voisi olla lähellä oikeata ja silloin hän olisi ollut parikymmentä vuotta miestään vanhempi. Ehkä Beatan ja Tuomaksen avioliitosta ei syntynyt lapsia. 

Tieto Beatan hautauksesta löytyy kirkon tileistä. Lähde: Digitaaliarkisto

Olisi mahdollista, että Beata olisi avioitunut joskus 1696, saanut lapsia sekä leskeksi jäätyään palannut kotitaloonsa ja solminut uuden avioliiton. Näyttöä tästä on kuitenkin vaikea saada ellei tuomiokirjoissa sitten ole jotakin. Sekin olisi mahdollista, että rippikirjan mukaan 1717 syntynyt Antti Mikonpoika olisi Beatan poika tämän ensimmäisestä avioliitosta. Silloin henkikirjan merkintä isästä ja äidistä pitäisi jälkimmäisen osalta paikkansa. Antti olisi tullut Krapille joskus 1738. Mutta sukulaisuus voi olla myös kaukaisempaa tai sitä ei ehkä ollut lainkaan. En siis yritä väkisin tehdä Beatasta esiäitiäni.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiinnosta katsoin tätä Krapia. Kiikassa oli myös Krapin talo, jota hetken epäilin Antin lähtöpaikaksi, mutta sitten Kiikan Krapin Mikko-poika kuolikin jo pienenä.

  Kiikasta löytyi myös 5.11.1718 Kiikan Kulmuntilassa syntynyt Antti, jonka isä oli sotilas Mikko Aataminpoika ja äiti Brita Erkintytär (Ilmeisesti Tyrvään Kuukalta). Yritin tätä perhettä seurata, mutta löysin heidät lopulta vain 1712-1725 rippikirjoista sivuilta 6 ja 8. Tämä on siis vain yksi ehdotus. Veikkaanpa että Suku Forumilla voisi saada lisätietoja. Mielenkiintoinen henkilö kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Yritän paneutua Kiikan rippikirjoihin, kun aikaa on enemmän.

   Poista