lauantai 17. syyskuuta 2016

Valpuri Karkun Krapilta?

Aiemmin olen kirjoittanut siitä, että olen hiukan epävarma esiäitini,  Mouhijärven Ryömälän Vähä-Nyppelillä asuneen Valpuri Tuomaantyttären sukujuurista. Kaikki tiedossani oleva tosin tukee sitä, että hän olisi ollut lähtöisin Karkun Krapilta. Syntymäpäivä on molemmilla sama, 13.1.1765. Vähä-Nyppelin Valpurilla se on tietysti vain rippikirjoissa, joissa Mouhijärvellä on omassa seurakunnassa syntyneilläkin aika paljon virheitä. Krapin Valpuri poitui kotoaan 1786 ja samoihin aikoihin Vähä-Nyppelille ilmestyi samanniminen miniä. Ja Karkun Krapilla pidettiin häät 1786. Pedantti minä haluaisin nähdä vihittyjen luettelon, mutta sellaista ei taida Karkusta löytyä vuodelle 1786. Ellei se sitten piileskele jossain ihan muussa yhteydessä.

Valpuri ehti nähdä pojanpoikansa isäntänä. Lähde: Digitaaliarkisto

Verkossa olevissa sukupuissa Valpuri näkyy ilman epäilyjä laitetun Vähä-Nyppelille (eli Marttilaan). Itse olen tähän saakka jättänyt hänet vain kysymerkillä Krapilta tulevaksi. Krapilaisia en ole tutkinut. Nyt ajattelin sen tehdä. Perustelen sitä päivälleen samalla syntymäajalla. Lisäksi Karkku ja Mouhijärvi olivat naapuripitäjiä. En jaksa enää murehtia mahdollista turhaa työtä. Jos myöhemmin osoittautuu, että Valpureita oli sittenkin kaksi, on yhteys helppo katkaista sukututkimusohjelmassa. Katsotaan, löytyykö Krapin asukkaista mitään kerrottavaa näihin blogiteksteihin. 

Huomaan siirtyneeni Vapusta Valpuriin. Todellisuudessa en tiedä, kumpaa muotoa satakuntalaiset ovat suosineet. Valpuri olisi lähempänä ruotsinkielistä nimeä. Omasta lapsuudesta muistan muutaman Vapun, Valpureista ei silloin puhuttu muuta kuin toukokuun ensimmäisen päivän kohdalla. Nimimuoti on toisaalta vaihdellut nopeastikin. Tiedän monta Ainaksi kastettua, jotka halusivat myöhemmin olla Ainoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti