maanantai 26. syyskuuta 2016

Antti Mikonpoika kadoksissa?

Kiitos Annelle edellisen tekstin kommentista. Kiinnostuin tarkistamaan tuota Kiikan suuntaa. Kirjaan nyt tähän osin itseäni varten tulokset, tosin laihat sellaiset. Tyrväällä avioituivat 13.5.1716 Mikko Abrahaminpoika Jaamalasta ja Riitta Erkintytär Hannulasta. Ainoa Tyrvään Hannulasta löytämäni Riitta Erkintytär oli Kuukalta

Pariskunta näkyy Kiikan Jaamalassa ja ilmeisesti siirtyi sieltä pian Kulmuntilan Tammelaan. Siinä vaiheessa heillä on kaksi poikaa, 5.11.1718 syntynyt Antti ja nuorempi Mikko, jonka syntymämerkintää en kastettujen luettelosta huomannut. Isä-Mikko oli viimeistään Antin syntyessä sotilas ja perheen sanottiin asuneen Kulmuntilassa. Antin kerrottiin olleen kunnoltaan heikko. Kummeiksi pyydettiin lähinnä pappis- ja talollisperheiden jäseniä.

Sitten tulee ongelmia. Seuraavan rippikirjan (1724 - 1733) alusta näyttäisi puuttuvan muutama (?) sivu. Kulmuntilan Tammelaa ei ole, ei myöskään Laurilaa. Laurilasta nimittäin löytyvät Mikko ja Riitta sitä seuraavalta rippikirjajaksolta. Tosin väärälle sataluvulle syntyneiksi merkittynä, mutta ihan ilmeisesti oikeina henkilöinä. Silloin ollaan jo kuitenkin vuodessa 1743. Pojat Antti ja Mikko olisivat hyvin ehtineet muuttaa kotoa pois ja sotilaan lapsina todennäköisesti niin tehneetkin. Siis jos olisivat eläneet aikuisikään tai lähelle sitä. 

Lähde: Digitaaliarkisto

Kerronpa Mikon ja Riitan tarinan loppuun, kun tulin sen aloittaneeksi. Riitta kuoli Kulmuntilassa 1753 ja haudattiin 2.10.1753. Mikko kuoli samassa paikassa 1765 ja haudattiin 14.12.1765. Hautausmerkinnät paljastavat Mikon sotilasnimen olleen Baron. Tämä tarkastelu ei tuonut selvyyttä Antti Mikonpojasta. Kenties rippikirjan 1724 - 1733 selaaminen kokonaan toisi vastauksen siihen, voisiko hän olla Karkun Krapin Antti Mikonpoika. Jos hän kuitenkin pysyi jakson loppuun saakka kotonaan tai oli renkinä Kulmuntilasta puuttuvissa taloissa, ei arvoitus taida koskaan ratketa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti