keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kadonnut Kalle

Carl Gustav syntyi 1806 Turussa Hedvig Vikbergin aviottomana lapsena. Hänet kastettiin Turun ruotsalaisessa seurakunnassa, äiti Hedda oli ruotsinkielisestä perheestä. Kummeiksi oli pyydetty korpraali Granqvist vaimoineen, kaupunginpalvelija Berlin vaimoineen, postiljooni Eklund vaimoineen, Akatemian puutarhan renki Salmelin vaimoineen, tupakankäärijä Carellin vaimo Lena Nyberg, piiat Anna Enqvist ja Stina Waffelin sekä Hedvigin tuleva puoliso, silloinen karvarinoppilas Isak Packalen. Hän tuskin kuitenkaan oli Kallen isä, koska avioliitto solmittiin vasta pari vuotta myöhemmin.

Isak ja Hedvig avioituivat 1809 ja muuttivat Suoniemen Kuljuun, jossa Isak toimi karvarina. 1816 myös Heddan vanhemmat Michel ja Brita Vikberg muuttivat Kuljuun. He palasivat kuitenkin jo samana vuonna Turkuun, jonne muuttaneiden luettelon mukaan lähti myös karvari Packalenin poika Carl Fredrik. Kyseessä täytyy olla edellä mainittu Kalle, toinen nimi näyttää Suoniemelle muutossa vaihtuneen, mutta syntymäaika onneksi täsmää.  Nyt Kalle kuitenkin katoaa. Hänet on tosin merkitty perheeseen vielä 1822 alkavassa rippikirjassa, mikä panee epäilemään Turkuun muuttoa. Muu perhe muutti Mouhijärvelle 1827, Kallea ei ole sen paremmin Suoniemen ulosmuuttaneiden luettelossa tuona vuonna kuin rippikirjassa Mouhijärvellä. Häntä ei myöskään näy rippikirjassa isovanhempiensa luona Turussa. Hänen muuttokirjaansa ei näyttäisi olevan Turussa. Tosin Vikbergienkään muuttokirjat eivät ole säilyneet. Muuttaneiden luettelo vuodelta 1816 on olemassa vain suomenkielisessä seurakunnassa eikä se tunne Kallea.

Miten tästä eteenpäin? Koska Hiskin haudattujen, muuttaneiden tai vihittyjen luettelot eivät tunne Suoniemeltä sopivaa Kallea vuosilta 1816 - 1860 (muuttaneet eivät yllä kuin vuoteen 1840), jää oikeastaan kaksi mahdollisuutta. Hän on pysynyt Suoniemellä jääden naimattomaksi ja elänyt sen verran vanhaksi, ettei ole päätynyt Hiskin haudattujen luetteloon. Myös lähiseurakunnat pitää vielä tarkistaa, ainakin Hiskistä. Ehkä hän kuitenkin on muuttanut Turkuun vaikkapa kummiensa luokse. Nyt pitää tuumailla, mikä olisi "taloudellisin" tapa etsiä häntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti