sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kekkonen suvussa

60-luvulla, kun Urho Kekkonen oli presidenttinä, innostui mummuni sukulaisen puoliso tutkimaan paitsi omaa sukuaaan, myös vaimonsa sukua. Silloin alettiin puhua, että suvusta löytyy Kekkosia. Sukulaisuuteen presidentin kanssa ei nyt suorastaan uskottu, mutta useampia kai ajatteli, että se olisi hienoa. 

Myöhemmin olen itse voinut todeta, että mummuni suvusta tosiaan löytyy Kekkosia, ei kuitenkaan Urho Kekkosta. Taavetti Kekkonen (s. 1857), hänen vaimonsa Agneta Sofia (os. Ekman, s. 1865) ja heidän lapsensa, joita oli ainakin yhdeksän, asuivat Mouhijärven Uotsolassa. Mistään sen vanhemmasta Kekkos-suvusta ei kuitenkaan ole kyse, Taavetti otti sukunimensä käyttööön joskus nuorena miehenä. Hänen isänsä käytti sukunimenään Kivelää. En koskaan tainnut kuulla sukututkijan puhuvan asiasta, mutta uskoakseni hänelle oli selvää, että presidentin sukua ei olla.

Olisi silti mielenkiintoista tietää, mistä uotsolalaiselle Taavetille keksittiin sukunimeksi juuri Kekkonen. Mouhijärveläistä nimistöä se ei ole. Ehkä paikkakunnalla on vaikuttanut joku Itä-Suomesta lähtöisin ollut. Taavetin perheen vaiheita en ole ollut tilaisuudessa selvittämään mikrofilmattuja rippikirjoja (1901) pitemmälle. Henkikirjojen perusteella näyttäisi, että perhe muutti pois Uotsolasta. Lapsista neljä kuoli pienenä. Aikuisiksi selvinneitäkin varmasti oli. Pitää joskus yrittää tutkia, onko Kekkosen perheen jälkipolvia paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti