keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Karvari Isak

Isak syntyi 1784 Tyrväällä Maria Erkintyttären aviottomana lapsena.Maria muutti vuoden 1787 aikoihin Pirkkalaan ja sieltä edelleen 1795 Suoniemelle. Molemmissa pitäjissä hän toimi piikana eri taloissa. Isak seurasi äitinsä mukana. Suoniemellä äiti-Maria yllättäen kuoli. Isak oli jonkin aikaa sukulaisten hoteissa, kunnes palasi Suoniemelle.

Kun hän meni rengiksi Kuljun kartanoon, oli hän saanut isännimen Petterinpoika. Ehkä äiti ilmoitti pojalle tämän isän nimen ennen kuolemaansa, ehkä nimi oli lainaa sukulaiselta, kuka tietää. Ilmeisesti hän osoitti taipumuksia ja halukkuutta karvarin ammattiin, koska 1804 hän pääsi muuttamaan Turkuun karvarinoppiin. Siellä hän sai sukunimen Packalen. Taas voi miettiä, mistä nimi tuli. Oliko siinä viitttaus Pakkalan kylään, aiempaan tai silloiseen oppimestariin vai kenties isään. Turussa hän tapasi tulevan vaimonsa, naapuritalossa piikana olleen Hetan. Heta sai 1806 aviottoman lapsen Kallen, jonka kummina Isak toimi. Ilmeisesti tuttavuus jatkui tästä suotuisissa merkeissä. Isak ja Heta avioituivat 1809 ja muuttivat Suoniemen Kuljuun.

Isak toimi Kuljussa karvarina. Perhe asui entisessä rakuunatorpassa ja toisinaan Isak mainitaan myös torppariksi. Ilmeisesti hän oli molempia. Lapsia perheeseen syntyi kaikkiaan 11, joista kolme kuoli pieninä. Parantaakseen toimeentuloaan Isak muutti Mouhijärvelle ja ryhtyi Tiaisen puustellin vuokraviljelijäksi. Lapset alkoivat olla isoja ja työvoimaa oli omasta takaa. Yksi toisensa jälkeen lapset kuitenkin avioituivat ja siirtyivät muualle asumaan. Vanhin pojista yritti jatkaa vuokraviljelijänä, mutta yritys ei onnistunut. Niinpä Isak ja Heta päätyivät itsellisiksi Häijääseen. Viimeiset vuotensa he taisivat elää köyhyydessä. Isak kuoli 1854 ja Heta 1863.

Näin tarina on voinut mennä... Avioitumisesta ja Suoniemelle muutosta saakka lähteet vahvistavatkin juonen kulun. Kertomuksen alku sen sijaan on arvailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti