torstai 21. kesäkuuta 2012

Onko lapsuus lyhentynyt?

Aiheestahan on viime aikoina puhuttu ja kirjoitettu, oltu huolissaan. Tekee taas mieli ottaa hiukan historiallista näkökulmaa mukaan: Kuinka pitkä lapsuus oli aiemmin? Seuraavaksi pitäisi sitten määritellä lapsuus. Nykyisin lapsuuden katsotaan päättyvän murrosikään ja heräävään seksuaalisuuteen. Pitää tietenkin muistaa, ettei kukaan mene nukkumaan lapsena ja herää seuraavana aamuna nuorena. Prosessi on aika pitkällinen, vielä täysi-ikäisyyden saavuttanutkin omaa lapsen piirteitä. Tutkimukset kai kuitenkin kertovat, että murrosikään kuuluvat fyysiset muutokset alkavat nykyään nuoremmalla iällä kuin muutama vuosikymmen sitten. Henkistä lapsuutta taas lyhentävät kulttuuriset paineet. On niin hienoa kuulua nuorisoon, siihen pyrkivät mukaan myös lapset ja keski-ikäiset.

Aiemmin lapsuuden voisi ajatella päättyneen siihen, kun joutui menemään töihin. Monen piti mennä pikkupiiaksi tai rengiksi jo 13-vuotiaana. Tehtaissa oli 1800-luvun loppupuolella 12-vuotiaita töissä. Heidän kohdallaan huoleton lapsuusaika oli ohi, vaikka he eivät aikuisiksi muuttuneetkaan. Myös talojen ja torppien lapset pantiin tilan töihin varsin varhain. Varsinkin kesäaikaan riitti lapsillekin töitä pelloilla ja karjan kanssa. Vanhemmista ja varallisuudesta riippuen työtä saatettiin vaatia paljonkin. Eikä nuorempien sisarusten kaitseminenkaan aina helppoa ollut lapsesta, joka olisi mieluiten leikkinyt ikäistensä kanssa.

Tällä tavalla ajatellen saan tulokseksi, että lapsuus alkoi työnteon kautta päättyä, kun päästiin yli kymmenen ikävuoden, perheen vanhimmilla tyttölapsilla kenties jo aiemmin. Rippikouluikään piti odottaa, että pääsi nuorten rientoihin. Varsin monet menivät naimisiin jo 18 - 20-vuotiaina, joten nuoruudestakaan ei pitkään nautittu. En siis näin ajatellen osaa sanoa, onko lapsuus varsinaisesti lyhentynyt. Nuoruus ainakin on pidentynyt.

Lapsuudesta tuli mieleen lapsuuden juhannukset, joihin aina kuuluivat juhannuskoivut ulko-oven pielissä. En löytänyt tähän niistä kuvaa. Seuraavan kesäisen maiseman myötä toivottelen kaikille hyvää juhannusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti