lauantai 8. syyskuuta 2012

Erossa vai ei?

Tällä kertaa olen seikkaillut Peräpohjolan rippi- ja historiakirjoissa, edelleenkin muiden sukuja tutkiessani. Aloitetaan Kemin maaseurakunnasta. Varsinainen tutkimuskohteeni oli Niilo, joka syntyi 1754. Hän avioitui sittemmin Alatornion puolelle. Selvitin kuitenkin myös Niilon sisarusten vaiheita, muiden muassa sisarensa Marketan. Marketta syntyi 1756, muutti kotoa piikomaan ensin Tervolaaan, sittemmin Alatorniolle, mahdollisesti samaan kylään, jossa Niilo asui isäntänä vaimonsa kotitaloa.

Marketta avioitui Alatorniolla Samulin kanssa. Tämä oli häntä reippaasti nuorempi, syntynyt 1771. Sehän ei ollut mitenkään tavatonta tuohon(kaan) aikaan. Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ollut taloon tai torppaan pääsystä, kumpikin oli palkollisena. Heille syntyi poika Niilo 1795. Avioon he ehtivät vasta 1797. Sitten jäljet melkein loppuvatkin, mikä osittain johtuu siitä, ettei Alatornion seuraavissa rippikirjoissa ole lainkaan palkollisten luetteloa. Jotain tietoja kuitenkin löytyy.

Samuli oli 1806 vaimonsa veljen Niilon lapsen kummina, Markettaa sen sijaan ei ole mainittu. Se on viimeinen maininta Samulista. Marketta palasi samana vuonna poikansa kanssa takaisin Kemin maaseurakuntaan. Hän teki vielä pikavisiitin Tervolaan 1809. Siinä yhteydessä hänestä käytetään määrettä vaimo, vaikka Samulia ei näy missään. Tuon jälkeen Marketta pysyi Kemin maaseurakunnassa, missä kuoli 1831. Rippikirjoissa hän näyttää olleen kyrkfattig tai rotfattig, vasta haudattujen luettelossa hän on leski.

Mitä heille sitten tapahtui? Oliko avioliitto solmittu vain, koska lapsi syntyi? Jatkoiko kumpikin elämää tahollaan? Mahdollista, mutta ei kovin todennäköistä. En jaksanut pariskuntaa etsiessäni käydä Alatornion rippikirjaa läpi sivu sivulta. Ehkä he asuivat jonkin aikaa yhdessä. On mahdollista, että Samuli kuoli 1806, mutta jäi jostain syystä pois haudattujen luettelosta. On mahdollista, että hän kuoli 1809, jolloin Suomen sota vyöryi alueen yli. Kuolleisuusluvut olivat tuolloin korkeita. Mahdollisesti palkollinen tai itsellinen jäi vain merkitsemättä haudattujen luetteloon, kun kirjattavaa oli niin paljon. 

Pedanttina olisin kuitenkin halunnut selvittää tutkimuskohteen sisaren miehen kuolinajan. Ehkä ne rippikirjat pitää vielä kahlata läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti