maanantai 24. syyskuuta 2012

Millaisia lukijakuvia ennen olisi otettu?

Useimmat sanomalehdet julkaisevat verkkoversioissaan lukijoiden lähettämiä kuvia. Itse seuraan enemmän tai vähemmän säännöllisesti Kalevan Lukijakuvat-osiota. Aikahan on tällaisille kuville otollinen, melkein kaikilla on jonkinlainen kamera mukana puhelimessaan. Näin saadaan nopeasti kuvia onnettomuuksista ja sellaisistakin tilaisuuksista, joihin lehden ammattikuvaajat eivät ehdi. Kuvista toki näkee, ettei niitä ole ottanut ammattilainen. Kevyelle kuvankäsittelylle olisi ollut käyttöä. Joukosta erottuvat ne ammattikuvaajat, jotka toisinaan lähettävät kuviaan julkaistavaksi, ehkä mainosmielessä.

Sata vuotta sitten kameranomistajia oli vähän. Käyttökään ei ollut niin yksinkertaista kuin nykyään. Mutta leikitään vähän aikaa ajatuksella, että sama olisi ollut mahdollista silloin. Mitä kuvia olisi lehteen tullut? Nyt julkaistaan paljon luontokuvia. Luontoa tarkkailivat myös meitä edeltäneet sukupolvet. Niinpä olisimme luultavasti saaneet katsella samanlaisia kuvia muuttolinnuista kuin nykyäänkin. Esivanhempamme etsivät luonnosta myös ennusmerkkejä tulevasta säästä. Ehkä olisimme saaneet ihailtavaksemme säätä ennustavia kuvia. 

Lemmikkieläimet ovat nykyisin suosittu kuvauskohde. Kissat ja koirat eivät ehkä olisi sata vuotta sitten kiinnostaneet, metsästyksessä käytettyjä koiria lukuunottamatta. Komeita hevosia sen sijaan olisi varmasti kuvattu. Karjan laitumellepääsy keväällä ja sisäänottaminen syksyllä olivat merkittäviä tapahtumia. Ehkä kuvaan olisi päässyt myös joku paimenpoika tai -tyttö.

Onnettomuuksia tapahtui aiempinakin aikoina. Osallisina olivat monesti hevoset, joita liikkumiseen käytettiin paljon. Niinpä emme olisi välttyneet surullisilta kuvilta näiden luontokappaleiden kärsimyksistä. Autoja ja polkupyöriä oli suhteessa vähemmän, höyrylaiva sen sijaan oli niin tavallinen näky, että niitä olisi varmasti ollut myös lukijakuvissa. Tulipalot, ukonilmat ja myrskyt piinasivat ihmispoloja entisinäkin aikoina.

Yksityisyyden suoja ei sata vuotta sitten ollut hääppöinen. Niinpä olisimme varmaan saaneet katsottavaksi nimillä varustettuja kuvia naapureiden töppäilyistä. Julkkikset olisivat olleet suosittuja kuvauskohteita tuohonkin aikaan. Tosin esivallan ja ylempiarvoisiksi koettujen kunnioitus oli suurempaa kuin nykyään. Ihan ketä hyvänsä ei siis olisi ilman lupaa menty ikuistamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti