perjantai 28. syyskuuta 2012

Ongelmalapsia sadan vuoden takaa

"Ei tuollaista tapahtunut minun lapsuudessani", sanotaan, kun kauhistellaan nykyisten lasten ja nuorten tekemisiä. Olisikohan tässäkin valikoiva muisti tekemässä tepposiaan. Aamulehti 26.9.1911 tietää kertoa Pispalasta:

"Alaikäinen poika puukottanut toista. Sunnuntaina iltapäivällä tapahtui Pispalassa surullinen puukotus, jolloin työmies K. J:n 12-vuotias poika Lauri löi työmies K. P:n 9-vuotiasta poikaa Svantea linkkuveitsellä kupeeseen hengenvaarallisen haavan. Pojat lienevät joutuneet riitaan wehnäsestä ja tästä oli seuraus näin ikävä. Lyöjä taasen kertoo, että puukotettu oli matkalla jollekin asialle ja heitteli kulkiessaan kiviä m.m. ohimennessään lyöjän kodin seinään. Tämä oli silloin tullut ulos ja kieltänyt P:ta. Tästä sitten olisi riita syntynyt sillä seurauksella, että J löi linkkuveitsellään P:ta kupeeseen puhkaisten vatsakalvon.

P tuotiin täkäläiseen yleiseen sairaalaan hoidettavaksi." 

Jutun jatkossa paheksutaan pispalalaisia vanhempia, jotka antavat lastensa varastella ja tehdä kaikenlaista ilkivaltaa. Myös aikuisten kerrotaan syyllistyvän Pispalassa ilkivallan tekemiseen.

Pispalasta on kirjoitettu sekä kaunokirjallisuutta että muistelmia Lauri Viidan Moreenista alkaen. Väkeä lienee ollut monenlaista, valtaosa varmaan tavallista, työtätekevää väestöä. Myös omia sukulaisiani on Pispalan rinteillä asustanut eri aikoina. Puukkosankarin malliakin varmaan löytyi. Lapsuudesta muistan sanotun, että pispalaiset syntyivät musa kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti