maanantai 14. tammikuuta 2013

Ei vieläkään täysinoppinut

Jossakin vaiheessa olin sitä mieltä, että tyydyn sukututkimuksessani kirkollisiiin lähteisiin. Syynä oli lähinnä se, että sukunimettömässä Länsi-Suomessa tuntui epäluotettavalta päätellä, että Matti Juhonpoika oli edellisen isännän Juho Matinpojan poika, kun sitä ei välttämättä missään sanottu. Kirkollisten lähteiden aukkojen takia on sittemmin pitänyt turvauta henkikirjoihin. Tuomiokirjat ovat kiinnostaneet pitkään, mutta niiden selaaminen - vaikka digitoituinakin - on kyllä kovin hidasta. Nyt sitten huomasin, että maakirjat, läänintilit ja tositeluettelot on käytävä läpi.

Minua on jo pitkään askarruttanut erään esi-isäni alkuperä. Hän tuli tilan - sanotaan nyt vaikka Mikkolan - isännäksi viimeistään 1701. Paikallishistoriateos väittää, että Mikkolan otti viljelykseen 1700 eräs Matti Yrjönpoika, joka saattoi olla Matti Matinpojan isä. Toistaiseksi olen löytänyt Matti Yrjönpojasta vain kuolinpäivän toukokuulta 1701. Mikkola oli ollut veronmaksukyvyttömänä 1600-luvun viimeisinä vuosina. Asumaton se ei kirkonkirjojen mukaan ole ollut. Tutkimista ei yhtään helpota se, että tilalla on aiemminkin ollut Matti-isäntä, Matti Martinpoika, jonka nimissä tila kulki 1600-luvun lopulla. Missä vaiheessa Matti Mikkola siis vaihtui toiseksi Matti Mikkolaksi?

Olen nyt selannut henkikirjoja, maakirjoja, läänintilejä ja tositeluetteloita. Kovin paljon viisaammaksi en ole tullut. Merkinnät ovat aika suppeita. Lisäksi muutamia dokumentteja puuttuu tai on digitoimatta juuri tärkeiltä vuosilta. Näyttäisi puuttuvan tuomiokirjojakin. Olot taisivat olla jo valmiiksi sekavat suurten nälkävuosien jäljiltä, sitten seurasi suuri Pohjan sota ja lopulta isovihan aika. Ei siis ihme, jos käräjät jäivät joskus pitämättä tai asiakirjat joutuivat hukkaan. Harmittaa tunnustaa, mutta noiden mainittujen lähteiden tuntemukseni on osoittautunut puutteelliseksi. Niissä esiintyvät termit eivät tahdo avautua kunnolla. Pitänee ruveta tekemään kotiläksyjä jonkin oppaan parissa. Eniten tällä hetkellä odotan muutamien tuomiokirjojen digitoimista, koska autiotilan haltuunottoa lienee käsitelty käräjillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti