lauantai 26. tammikuuta 2013

Rokotusapuja

Pieni uutinen Aamulehdessä 24.1.1912 kertoi, että Lääkintähallitus oli myöntänyt rokotusapuja edelliseltä vuodelta mm. seuraaville kunnille: Hämeenkyrö 172 mk 66 p, Viljakkala 55 mk 34 p, Kankaanpää 177 mk 98 p, Honkajoki 70 mk 64 p ja Säkylä 51 mk 72 p. Jutusta ei käy ilmi, mihin rahat tarkkaan ottaen käytettiin. Luultavasti rokotteiden hankkimiseen, rokottajan palkkaan ja mahdollisiin muihin kuluihin.

Sitten piti ruveta miettimään, mitä rokotuksia tuolloin annettiin. Ei kai muita kuin isorokkorokotetta. Monien vaikeuksien jälkeen isorokkorokotus oli alkanut yleistyä 1800-luvulla ja säädettiin lopulta vuoden 1883 asetuksella pakolliseksi. Kehitys näkyi myös kirkonkirjoissa:

Vuonna 1825  muuttaja oli rokkonsa sairastanut.


Vuonna 1857 oli jo rokotettu.


Rippikirjoissa oli sarake rokotusmerkintää varten. Tämä kuva on 1900-luvun alusta.

Myös erillisiä rokotusluetteloita pidettiin. Muistan paikallislehdestä 20-luvulta luettelon rokottamattomista lapsista, tietenkin kehotuksella tuoda heidät rokotettaviksi.

Muistelen lapsena saaneeni ainakin polio-, calmette-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotteet. Jäykkäkouristusrokotteesta en ole varma. Mahdollisesti isorokkoa vastaan rokottaminen oli jo lopetettu, koska muistan ottaneeni piikin matkustaessani ensimmäistä kertaa ulkomaille (Ruotsiin!). Sen sijaan tuhkarkon, vesirokon, vihurirokon ja sikotaudin tiedän sairastaneeni, niitä vastaan ei vielä 50-luvulla rokotteita tunnettu. Nuokin luettelemani olivat silloin suhteellisen uusia, rokotukset olivat alkaneet vasta sodan jälkeen.

Tuo linkittämäni Arno Forsiuksen artikkeli kertoo myös niistä haittavaikutuksista, jota isorokkorokotteella oli ja epäluuloista, joita sitä kohtaan tunnettiin. Tuttu tilanne nykypäivänäkin. Jos sikainfluenssarokotteen narkolepsiaseuraamukset olisi tiedetty, olisiko lapset jätetty rokottamatta tilanteessa, jossa influenssan vaarallisuudesta tuli tietoja maailmalta? Tilanne voi tulla uudestaan eteen: nopeasti etenevä pelottava tauti ja kiireellä kehitetty rokote, jonka haittavaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa. Sataprosenttiseen turvallisuuteen emme kai koskaan pääse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti