tiistai 8. tammikuuta 2013

Vielä arkistoimisen vaikeudesta

Kuten kai useimmat muutkin sukututkijat ajattelen jättäväni tutkimukseni ja niiden aineistot tuleville polvillle. Suunnitelma ei ole kovin helppo totetuttaa, ei ainakaan aineistojen osalta. Jälkipolvi ei ole kiinnostunut sukututkimuksesta eikä myöskään kauempana suvussa ole varsinaisia harrastajia. Kunhan hetken innostuvat. Enpä kyllä itsekään kovin nuorena tuntenut kiinnostusta sukua kohtaan. Toivoa siis on vielä olemassa.

Varsinaiset tutkimustulokset on helpointa siirtää. Ne ovat tälläkin hetkellä verkossa luettavissa, paitsi elosssa olevien osalta. Aina sivuilla joku käykin, vaikka kaikki kävijät eivät ole sukua. Verkossa oleva ei ole ikuista. Vaikka palveluntarjoaja jatkaisikin, poistunee käyttämätön ja päivittämätön sivusto jossain vaiheessa sitten, kun minusta ei ole enää sitä ylläpitämään. Lähisukulaiset ovat saaneet jo vuosia sitten myös tulosteen. Nyt voisi olla aika tehdä uusi sellainen. Edullisia, hyvää jälkeä tekeviä tulostuspalveluita tuntuu riittävän. Tuskin monikaan kehtaisi saamaansa lahjaa heti hävittää. Ehkä se tulisi joskus aikojen päästä jollekin kiinnostuneelle kaapin takimmaisesta nurkasta vastaan.

Aineiston siirtäminen on hankalampaa. Pahoin pelkään, että paperini joutuvat paperinkeräykseen, kun aika minusta jättää. Arkistoni kostuu sen verran epämääräisistä paperilappusista, etten usko minkään arkiston tai edes pitäjänmuseon olevan sellaisesta kiinnostunut. Siitä on syntynyt ajatus digitoida oleellisin materiaali. Paitsi, että ojennan sukulaisille juhlallisen tutkimuksen suvustamme, saavat he myös muistitikun, jonne tausta-aineisto on tallennettu. Muuten hyvä, mutta... Olettakaamme, että suvusta kiinnostunut henkilö löytää tikkuni vaikkapa parinkymmenen vuoden kuluttua. Mihin hän sen laittaa ja millä avaa tiedostot? Tekniikka menee menojaan kovaa vauhtia, mistä muistutuksena jossain työpöytäni laatikossa ajelehtii vieläkin varmuuskopioita sisältäviä korppulevykkeitä.Arkistointiongelmat jäävät siis odottamaan ratkaisua. Jospa miettisin itsekkäästi vain omaa käyttöäni ja aikaani ja vähät välittäisin tulevista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti