maanantai 24. kesäkuuta 2013

Jälkipolvitutkimusta?

Jälkipolvitutkimuksella tarkoitan tässä, että valitaan tietyt esivanhemmat ja pyritään selvittämään kaikki heidän jälkipolvensa nykyaikaan asti. Aihe tuli mieleeni, kun Ancestry.se ilmoitti tietokantojensa olevan juhannuksen aikaan kaikille avoinna. Ruotsiin on mennyt jonkin verran sukulaisia 1900-luvulla. Heistä yksi kiinnostaisi, haluaisin ainakin saada selville hänen kuolinaikansa ja -paikkansa. Ellei hän sitten ole vielä elossa, missä tapauksessa olisi liki 100-vuotias. Ongelmana on, ettei kukaan muista hänen avioliiton kautta tullutta sukunimeään. No, Ancestrystä ei ollut apua, "Födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006" ei ollut vapaasti käytettävissä, muita tietokantoja kyllä.

Teen nykyisin jälkipolvitutkimusta hyvin rajoitetusti. Olen pyrkinyt selvittämään henkilöt alkaen isoisovanhemmistani ja päätyen vanhempieni serkkuihin. Melkein kaikki onkin sillä linjalla selvitetty. Ja kyllä, kaikki vanhempieni vielä elossa olevat (muutamat) serkut tietävät, että olen kerännyt heidän tietonsa. Eikä heillä ole ollut mitään sitä vastaan. Julkaiseminenkaan ei ole heille ongelma.

En oikein osaa sanoa, miksi jälkipolvitutkimus ei kiinnosta. Ehkä tietojen hankkiminen 1900-luvulla eläneistä on liian hankalaa ja kallista. Myös tietojen julkaiseminen on vaikeaa ja voi käydä tulevaisuudessa vielä vaikeammaksi. Sukukirjan tekeminen ei ole edes koskaan kuulunut suunnitelmiini. Kerään kyllä tiedot nykysukulaisistanikin, jos sellaisia joku kertoo tai niitä jostakin lähteestä löytyy. Näin saatujen tietojen luotettavuuden tarkistaminen voi tosin olla ongelmallista. Miksipä siis vaivata aikalaisiaan, kun kuolleita esivanhempiakin riittää ja heistä saa tietoa julkaistakin, järkeä käyttäen tietysti.

Täälläkin on sukua työskennellyt. Lähde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Plevna-sali_1932.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti