keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Sittenkin Jöran

Taannoin kirjoitin ongelmasta, joka minulla oli erään ruotusotilaan suhteen. Kyrön komppanian Viljakkalan Hiiroisten ruodun 94 sotilas oli katselmusrullissa merkitty nimellä Johan En (usein Een), vaikka hänen rippikirjojen mukaan selvästikin piti olla esi-isäni Jöran En. (Etunimet tässä tarkoituksella ruotsinkielisessä asussa). Silloin en löytänyt asialle ratkaisua ja se jäi mielen pohjalle kaihertamaan. Koska Jöran/Johan En ilmeisesti oli kuollut Suomen sodan aikana, ei häntä löytynyt Viljakkalan haudattujen luettelosta. 

Eilen rupesin katsomaan, olisiko SSHY:n jäsenpuolelle tullut mitään uutta ruotusotilaista. Tunnen edelleenkin huonosti sotilaslähteitä ja -termejä. Nyt löysin sattumoisin Suomen palkkarästikomitean arkiston. Sitä selatessani kävi ilmi, että Kyrön komppanian ruodun 94 sotilas Een oli saapunut 26.2.1809 sairaana Tornioon ja siellä kuollut. Talvi 1808 - 1809 oli kohtalokas monelle sotilaalle ja paikalliselle. Kulkutaudit levisivät muutenkin heikkokuntoisten sotilaiden keskuudessa. Jostain muistelen lukeneeni, että pari tuhatta sotilasta kuoli Tornion seudulla tuona talvena. 

Kyrön komppania kuului Porin rykmenttiin, jota tämä Albert Edelfeltin maalaus "Porilaisten marssi" esittää. Ei tainnut olla esi-isän taivallus sairaana lumessa näin uljaan näköistä. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rneborgarnas_marsch_svartvit.jpg

Vielä merkittävämpi löytö oli kuitenkin valtakirja, jolla sotilas Jöran(!) Eenin leski Maria Yrjöntytär syyskuussa 1811 yhdessä muiden viljakkalaisten sotilaiden tai heidän omaistensa kanssa valtuutti majuri ja ritari Gripenbergin tai hänen edustajansa nostamaan ja kuittaamaan sodan aikaiset palkat Ruotsista. Nyt kaikki täsmäsi rippikirjasta löytämäni kanssa. Voin siis olettaa, että katselmusrullissa etunimi oli kirjattu väärin. 

Taidanpa yrittää selvittää, onko Torniossa mitään muistomerkkiä näille kuolleille sotilaille. Voisin käydä sellaista katsomassa ja muistelemassa esi-isäni sotatien tuskaisia loppuvaiheita.

2 kommenttia:

  1. Onpa ollut hieno löytö tuo valtakirja! Sitkeys palkitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi tyytyväinen tuosta löydöstä. Kun on pitempään tehnyt sukututkimusta, ei tällaista kovin helposti tule vastaan.

      Poista