keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Missä ovat vanhat lehtikuvat?

Sanomalehdissä ryhdyttiin vähitellen 1900-luvun alkupuolella julkaisemaan valokuvia. En tiedä, mikä painotekninen uudistus tämän mahdollisti. Julkaistuna kuvat eivät laadultaan liene olleet kovin ihmeellisiä.  Lehtikuvien laatu oli toisinaan 60-luvullakin sellainen, ettei ollenkaan tarvinnut huolestua, vaikka kuvaan olisi sattunut hiukan hankalammassakin yhteydessä. Alkuperäiset mustavalkokuvat toki ovat olleet laadukkaita ja säilyneet hyvin 100 vuotta.

Minulla on tallessa muutamia lehtileikkeitä 60-luvulta. Paikallislehdessä julkaistiin silloin sarjaa "Vanhoja valokuvia". Monet niistä olivat paikallishistoriallisesti kiinnostavia. Ainakin osa vanhoista kuvista oli peräisin 1890-luvulta. Ne ovat siis olleet lehden käytettävissä vielä 60-luvulla. Missä ne mahtavat olla nyt? Pitänee lähestyä lehteä ja kysyä asiaa. Jonkinlainen arkisto heillä ymmärtääkseni on.  Kuvat ovat niin vanhoja, että ainakin osa niistä olisi nyt vapaasti käytettävissä tekijänoikeuksien puolesta. Olettaen, ettei lehdelle ole syntynyt niihin omistusoikeutta. Tai että ne eivät alunperinkin ole olleet lainassa yksityisistä arkistoista.

Tästä päädyin pohtimaan sanomalehtien arkistoja ja niissä mahdollisesti olevia valokuvia. Jos olen oikein ymmärtänyt, lähettävät lehdet historiaa tutkivat mielellään kirjastoihin selaamaan lehtiä mikrofilmeiltä, nykyisin myös Historiallisesta Sanomalehtikirjastosta. Sinänsä tietysti ihan järkevää. Tietääkseni ainakin  Helsingin Sanomilla on arkisto - nimeltään Päivälehden arkisto - jossa on tutkijoille muutamia paikkoja. Arkiston esittelyssä mainitaan vanhat valokuvat, mutta nopealla katsomisella en saanut niistä tarkemmin selkoa. Kun tutkimuskohteistani valtaosa on Pirkanmaalta, olisin enemmän kiinnostunut Tampereella ilmestyneiden lehtien vanhoista valokuvista. Siis niistä ihan oikeista ja alkuperäisistä.

Tämä Helsingissä 9.7.1941 otettu kuva on hiukan myöhäisempi kuin lehtien arkistoista etsimäni. Lähde: SA-kuva.

2 kommenttia:

 1. Kysymys kannattaa heittää Valokuvataiteen museolle vaikkapa KysyMuseolta-palvelun kautta. Ovat nyt kesälomalla, mutta saat varmasti jossain vaiheessa asiantuntevan vastauksen. Mitä odotellessa pala jo tässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, linkit olivat hyödyllisiä ja lähes tulkoon vastasivat kysymyksiini.

   Ainakin yhtä kuva-arkistoa olen joskus lähestynyt ja kysynyt vanhan kuvan julkaisuoikeuden hintaa. Sitä oli sen verran, että luovuin hankkeesta. Taidan ensimmäiseksi selvittää, mikä paikallislehden linja on.

   Poista