keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vapunviettoa 1910

Kun olen henkikirjojen kautta valmiiksi eläytynyt(?) vuoteen 1910, päätin katsoa, mitä lehdet kertoivat tuonaikaisesta vapunvietosta. Tampereelta tietysti, Aamulehdestä ja Kansan Lehdestä. Aloitetaan mainoksista. Ainoat silmiin sattuneet vappuun liittyvät varsinaiset mainokset koskivat simaa. Aamulehdessä mainostettiin Turun Uuden oluttehtaan Sampanja- ja Sitroona Simaa, jota oli saatavana sekä "paljottain että vähittäin". Kansan Lehti kertoi Tampereen Vesitehtaan vastaavasta tuotteesta. Mitähän tekemistä sampanjalla oli siman kanssa?

Kuvalähde: wikimedia


Vappuna pidettiin monia tilaisuuksia. Huvitilaisuuksista mainittiin Aamulehdessä ainakin Vappu-illatsu Hämeen Pohjan salissa. Samassa ilmoituksessa kerrottiin myös aamupäivän musiikkitilaisuudesta, joissa esiintyi Tampereen Jäämien sekakuoro. Monet uskonnolliset yhteisöt järjestivät tilaisuuksia vappuna. Nuorisoseuralla oli vappujuhla kaupungintalolla, Tampereen Yrityksellä (urheiluseura) tanssiaiset ja Aleks Laaksosen kahvilassa soittoa. Raittiusyhdistys järjesti kävelyretken Varalaan ja NNKY kävelytti väkeä Tahmelaan Sladen huvilaan.

Työväen vappumarssit kuuluivat asiaan ja niihin saattoi osallistua paljonkin väkeä. Lehdissä ne näkyivät yllättävän vähän. Kansan Lehti julkaisi toisella sivullaan marssijärjestyksen. Tilaisuutta kutsuttiin mielenosoitusretkeksi. Kulkue järjestäytyi Kauppatorilla (Keskustori) ammattiosastoittain. Retken määränpää ei ilmoituksesta selviä, mutta se lienee ollut Termopyleen kenttä Pyynikillä, jonne myös Pispalan työväenyhdistys kertoi marssivansa.  Kokoontuminen oli Pispalan työväentalolla.

Näistä vapputapahtumista tietävät lehdet kertoa. Mielellään lukisin myös tuon ajan ihmisten mietteitä vapunvietosta. Mitä vappu heille oli? Vapaapäivä, juhlapäivä, työväenliikkeen päivä vai päivä muiden joukossa? Muistelmia varmaan on arkistoissa, mutta kun sinne Helsinkiin ehtii niin harvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti