maanantai 24. elokuuta 2015

Ihanteellinen sukututkimusohjelma

Taanoin kirjoittelin sukututkimusohjelmista ja asiasta on käyty keskustelua Suku Forumillakin. Iäisyyskysymys ja makuasia. Kun omat ajatukseni ovat ehkä hiukan muuttuneet viime tekstistä, laitan tähän jotain siitä, millainen olisi minulle ihanteellinen sukututkimusohjelma juuri tällä hetkellä.

Nykyisin tietoja tulee tallennettua aika monella välineellä ja olisi hyvä saada päivittää ne suoraan sukututkimusohjelmaan (tai tietokantaan, kuinka vaan). Miksikö en siis valitse jotakin verkon tarjoamista palveluista? Niitähän on maksullisia ja ilmaisia. No, kun en millään jaksaisi ruveta lukemaan englanninkielisiä (enkä kyllä suomenkielisiäkään) pitkiä tekstejä, joissa niiden käyttöehdot on selvitetty. Mitkä ovat oikeuteni palveluun siirtämääni materiaaliin?

Julkaisen toki Facebookissakin valokuvia, mutta ne nyt ovat sellaisia, joita tulee kulkiessa räpsittyä. Ei niillä ole minulle erityista arvoa, toivottavasti kertovat tutuille puuhistani. Tässä blogissa käytän enimmäkseen verkossa jo olevia kuvia. Vanhoihin valokuviin sukulaisistani haluan kuitenkin säilyttää käyttöoikeuden ihan kaikkialla. Tiedän kyllä, ettei Geni tai MyHeritage tai muukaan palvelu tule Suomeen käräjöimään, jos päättäisin julkaista kuvat sukukirjassa (jollaista en tosin ole tekemässä). Kyse onkin periaatteesta.

Sarjasta kulkiessa räpsittyjä

Ihanteellinen palvelu olisi siis sellainen, joka toimisi verkossa, mutta johon laitetusta aineistosta saisi toimivan varmuuskopion (gedcom?) omalle koneelle. Oikeus kaikkeen aineistoon säilyisi käyttäjällä ja asia olisi riittävän selkeästi ilmaistu. Lisäksi pitäisi olla mahdollista määrittää yksinkertainen julkaisusääntö, esimerkiksi niin, että kaikille näkyvät niiden tiedot, joiden syntymästä on jo yli sata vuotta. Muiden kohdalla voisi itse määritellä poikkeuksia, jos haluaisi. Kaikkien henkilöiden kohdalla pitäisi olla myös vain käyttäjälle/käyttäjille näkyviä kenttiä, joihin voisi syöttää sellaista tietoa, mitä ei halua julkaista. Ja sitten ne tulosteet (paperilla tai digitaalisena), niitä pitäisi olla runsaasti ja niiden pitäisi olla tyylikkäitä. Käyttöliittymän pitäisi lisäksi olla selkeä.

Eipä ole tällaista palvelua vielä tullut vastaan. Eikä sellainen varmaankaan olisi mikään kultakaivos, ei vaikka toimisi maailmanlaajuisesti.

2 kommenttia:

  1. Oletko tutustunut Geneanet -palveluun?

    http://fi.geneanet.org/sukututkimusblogi/post/2015/01/geneanet-6-sijalla-top-100-sukututkimussivustot-2015-listalla-html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi sanoa tuntevani. Olen kyllä heidän sivuillaan käynyt ja muiden tuotoksia joskus palvelusta katsonut. Kiitos vinkistä, pitää yrittää tutustua siihen paremmin.

      Poista