maanantai 7. joulukuuta 2015

Hintulta Otavalle?

Jatkan vielä viimekertaista aihetta. Vihittyjen luettelon mukaan Sipi Sipinpoika oli Jämijärveltä ja Marketta Niilontytär Karviasta. Olettaen, että he nyt olivat tuo Otavan pariskunta. Sipejä tuntuu Ikaalisten laajassa seurakunnassa noina aikoina riittäneen. Katsoin, olisiko Jämijärvellä sopivaa Sipiä, joka siirtyisi sieltä pois suunnilleen 1692. Jämijärven Hintulta sellainen löytyi. Kuva perheestä 1678 juuri ennen kuin Sipi merkittiin henkikirjoihin:


Seuraavana vuonna Sipi oli jo henkikirjassa. Olisi siis voinut syntyä joskus 1660 - 1663, mikä kyllä sopisi yhteen avioitumisen kanssa. Lapsia oli rippikirjamerkintöjen mukaan vuosilla 1696 - 1709, mutta luultavasti ensimmäiset olivat kuolleet pieninä. 


Vanhemman Sipin vävystä oli tullut isäntä muutamaksi vuodeksi. Epäselvää on, oliko Anna (jälkimmäinen) Sipin vai jonkun muun vaimo. Merkinnät ovat hiukan tulkinnanvaraisia myös seuraavissa henkikirjoissa.

Muutaman vuoden päästä veli Martista tuli tilan isäntä. Vuoden 1689 henkikirjassa perhe on kirjattu näin:


Annaa ei ole nyt merkitty Sipille vaimoksi. Hän on mahdollisesti kuollut tai sitten on alun perin ollut jonkun muun puoliso. Seuraavana vuonna tilanne oli sama. 1691 Hintulla ei näkynyt Sipiä, Otavalle sen sijaan oli tullut senniminen lanko. Vuotta liian aikaisin kirkolliseen vihkimiseen nähden. Olisiko asiasta kuitenkin voitu sopia jo silloin? Sipi olisi muuttanut avuksi uudistilalle ja tullut siellä kirjatuksi henkikirjoihin. En nimittäin oikein sopivaa Riittaakaan Hintulta löytänyt, sehän olisi yksinkertaisin vaihtoehto.

Asia ei näytä ratkeavan henkikirjoja selaamalla. Tarvittaisiin perukikirja tai vastaava, josta sukulaisuudet voisi varmistaa. Ehkä siirryn jossain vaiheessa tuomiokirjojen pariin.

Kuvat Digitaaliarkistosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti