perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulun lapsi osa 1

Sain päähäni tarkistaa, onko sukujuurissani  jouluna syntyneitä. Tein yksinkertaisesti haun 24., 25. ja 26. joulukuuta syntyneistä. Jouluaattona syntyneitä oli 11, joulupäivänä 16 ja tapanina oli maailmaan tullut 11 henkilöä. Mahdollisesti jokaiseen porukkaan pitäisi lisätä muutamia, osasta kun on tiedossa vain kastepäivä tai pelkkä syntymävuosi. Niillä en kuitenkaan viitsinyt ruveta kikkailemaan. 

Ikaalisten Tevaniemen Mustalla syntyi 24.12.1784 Marketta Yrjöntytär. Hän oli kymmenpäisen sisarussarjan nuorin. Mustalla hän kasvoi vähitellen aikuiseksi. Ripillepääsymerkintää en hänelle löytänyt vuosilta 1799 - 1802. Marketta lienee siis käynyt rippikoulunsa myöhemmin tai sitten luettelot eivät ole täydellisiä. Ehtoollisellakäyntimerkintöjä ei noilta vuosilta ole kenelläkään. Sen sijaan 1804 Marketta on ollut mukana ehtoollisella, kuten muukin Mustan väki.

Lähde: pixabay

Vuosi 1812 oli Marketalle merkittävä. Hänelle syntyi silloin tytär Maria, johon liittyy parikin poikkeavaa seikkaa. Ensinnäkin hänen kastemerkintäänsä ei löydy Ikaalisten luetteloista. Onko se jäänyt pois vahingossa vai onko tyttö kastettu jossain muualla? Jos karttaa katsoo, mahdollisia olisivat ainakin Parkano ja Kuru. Toisekseen Mariasta käytetään koko ajan patronyymiä Matintytär, vaikka hänet on selvästi merkitty aviottomaksi. Marketan veli ja Mustan isäntä oli kyllä Matti, mutta ei ole todennäköistä, että hänen nimeään olisi Marialle annettu. Olisiko taustalla jokin tragedia? Sulhasen kuolema ennen kihlautumista ja avioliittoa? Kun löytäisi kastemerkinnän. 

Marketta asui Mustalla koko ikänsä. Kun hän 1850 kuoli, merkittiin haudattujen luetteloon hänen olleen entisen talollisen tytär. Rippikirja puhutteli häntä tädiksi, mutta muisti myös qp-merkinnällä. Olisiko Marketta tehnyt tietoisen valinnan ja hankkinut lapsen, mutta ei miestä?

1 kommentti:

  1. Vähän myöhässä tulee kommenttini, mutta laitanpa silti. Kaisa oli suoran esivanhempani sisar. Marian vaiheistakin olen tietoinen. Hänen oikea syntymäpäivänsä on 17.10.1811. Löytyy kyllä Ikaalisten kastetuista, kastepv on 20.11.1811. Vuonna 1837 Maria sai itsekin aviottoman lapsen, Eva Stinan. Eva meni sitten jopa naimisiinkin ja sai paljon lapsia.
    Sinulla on kiva blogi, tulen toistekin lukemaan!

    VastaaPoista