maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulun lapsi osa 2

Riitta Matintytär syntyi 25.12.1725 Ikaalisten Palomäessä. Henkikirjoista ei oikein selviä, mikä asema isä-Matilla Palomäessä oli. Joka tapauksessa Matti Antinpoika ja hänen vaimonsa Maria Antintytär (Penttilästä) siirtyivät pari vuotta Riitan syntymästä Kallionkielen Hiitelään, jossa Matti epäilemättä oli talollinen. Matti Antinpoika jäi leskeksi 1741 ja avioitui viisi vuotta myöhemmin Kallionkielen Lumian leskiemännän kanssa. Hänestä tuli Lumian isäntä. Hänen poikansa Matti jatkoi Hiitelän talollisena. Riittakin asui vihittyjen luettelon mukaan Hiitelässä, vaikka rippikirja ei häntä tunne. 

Riitta siis avioitui sotilas Yrjö Rödingin kanssa 1749. Lapsia heille syntyi ainakin kuusi. Perhe näkyy parhaiten Höytölässä vuosien 1764 -1769 rippikirjassa. Siitä käy myös ilmi, että Riitta jäi leskeksi 1769. Sotilas Röding ei suinkaan kuollut taistelussa, vaan rintakipuihin todennäköisesti kotonaan. Hän oli vain 41-vuotias. Nuorin lapsista oli tuolloin kolmevuotias, vanhin täytti marraskuussa 18. Hän taisi olla jo töissä Saukolla, vaikka tulikin kirjatuksi rippikirjaan yhdessä kotiväkensä kanssa. 

Voisi olettaa, että Riitta olisi avioitunut nopeasti uudestaan saadakseen apua lastensa elatukseen. Niin ei kuitenkaan käynyt. Hän eli leskenä Höytölässä, kunnes kuoli 50-vuotiaana 1776. Miten hän oikein tuli toimeen? Kuuluiko hänelle jonkinlainen eläketurva sotilasruodun taloista? Saiko hän apua Hiitelästä, jossa veli edelleen oli isäntänä? Emme tiedä. Riitan kuolinsyyksi merkittiin "slag". Jonkinlaisen (sydän)kohtauksen hän varmaan sai. 

Anneli pitää blogin kirjoittelussa joulutaukoa uuden vuoden puolelle. Toivotan kaikille oikein rauhaisaa ja mukavaa joulunaikaa.

Lähde: pixabay
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti