perjantai 4. joulukuuta 2015

Lanko, mutta ei vaimoa...

Sarjassa "kirjoitanpa blogitekstin omien ajatusten selventämiseksi". Ikaalisten Karvian Otavalle tulee 1691 Sipi Sipinpoika. Hänet merkitään isäntä Heikki Sipinpojan langoksi, mutta vaimoa hänellä ei ole. Myöhemmin hänestä tulee tilan isäntä. Olen tutkinut hänen sukuaan, vaikka se ei varsinaisesti omaa olekaan, vaan jälkipolvien. 

Heikki Sipinpojan vaimo oli Riitta, jonka patronyymi ei ole tiedossa. Otavalla kuolee 1741 itsellinen Riitta Matintytär 90-vuotiaana. Periaatteessa hän voisi olla Heikin leski, Heikki kun henkikirjojen mukaan oli 1709 noin 70-vuotias. Sipi taas solmii 1692 avioliiton Marketta Niilontyttären kanssa. Tämä näkyy rippikirjoissakin, jotka alkavat 1734. Vihittyjen luettelossa Sipin sanotaan olevan Jämijärveltä ja Marketan Karviasta. Melkoinen patronyymien sekamelska. 

En löytänyt pitäjänkartastosta Otavaa, mutta tuo Hormaluoma on rippikirjoissa samalla sivulla. Lähde: Digitaaliarkisto 

Jos näitä sukusuhteita yhtään ymmärrän, voisi Sipi olla Heikin siskon kanssa naimisissa. Tai hän voisi olla Riitan veli. Tai sitten Riitta ja Marketta voisivat olla sisarukset. Mutta kun patronyymit eivät sovi. Muttana on myös Sipin lankous jo ennen hänen avioliittoaan Marketan kanssa. Vaikean tilanteesta tekee ensinnäkin se, että Heikki ja Riitta olivat tulleet Otavalle vasta 1690, ilmeisesti uudisviljelijöinä. Lisäksi Ikaalisista ei ole haudattujen luetteloa vuosilta 1698 - 1730. Tilejä kyllä on, mutta niissä eivät varmasti näy kaikki kuolleet, sen verran niukasti niissä on nimiä. Heikin ja mahdollisesti Riitankin kuolema osuu noihin vuosiin. 

Ainakin kaksi mahdollisuutta tulee mieleen. Sipi ja Riitta ovat sisarukset. Silloin Riitta ei olekaan tuo Matintytär. Tai sitten heillä on eri isä. Toinen vaihtoehto on, että Sipi on ollut jo ennen Otavalle tuloaan naimisissa joko Heikin tai Riitan siskon kanssa. Lanko-nimeä käytettäisiin tämän ensimmäisen avioliiton perusteella. Taidan leikkiä vielä vähän aikaa salapoliisia ja käydä Jämijärven henkikirjoja läpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti