perjantai 15. huhtikuuta 2016

Cunniallinen ja toimellinen

Pirkkalan kirkonarkisto yllätti. Avasin puoliuteliaana Omassa seurakunnassa kuulutettujen ja vihittyjen asiakirjat Digihakemistosta. Odotin sen sisältävän 1800-luvun puolivälistä tai sen jälkeiseltä ajalta jonkinlaisia kuulutetujen luetteloita. Nämä asiakirjat kuitenkin alkavat 1760-luvun puolivälistä. Jos olen oikein päätellyt, ne ovat kirkossa luettuja kuulutuksia. Siis avioliittoon aikovien sellaisia. Ne on kirjoitettu suomeksi ja yllättävän hyvällä suomen kielellä. Ehkä pappi on ollut äidinkieleltään suomalainen. Oletan, etä juuri tämän tekstin hän on lukenut kirkkokansalle saarnastuolista.

 
Mitä niissä sitten kerrotaan? No, kuulutettavien nimet ja heidän asemansa tietysti. Kaikki avaamani on kuulutettu kolmannen kerran. En tiedä, miksi juuri se on säilynyt. Yljät näyttävät olleen kunniallisia ja toimellisia, morsiamet puolestaan siivollisia ja Jumalaa (?) pelkääväisiä. Löytyi myös "konsteissa hyvin harjantunut" seppä sekä hyvillä avuilla kaunistettuja morsiamia. Morsian saattoi olla piika ja talon tytär. Piika ei siis välttämättä ollut kenenkään palveluksessa.

Myös nimiasut ovat mielenkiintoisia. Edellä mainitussa linkissä kuulutettiin Anders Henrikin poika ja Greta Yrjön tytär. Näin aika monta sellaista, jossa etunimi oli ruotsalaisessa muodossa, mutta patronyymissä nimi oli suomalaisittain Yrjö, Matti tai Juha. Pirkkala oli (säätyläisiä lukuun ottamatta) suomenkielistä aluetta. Ilmeisesti vaihtelu johtui käytäntöjen vakiintumattomuudesta. Patronyymeissä esiintyvät suomenkieliset nimiversiot kuitenkin vahvistavat käsitystäni siitä, mitä muotoja yleisesti käytettiin. Jossain vaiheessa kieli vaihtui ruotsiksi. Muutoskohtaa en ole vielä haravaoinut esiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti