perjantai 8. huhtikuuta 2016

I Jesu namn - viinikassaa ja muita luetteloita

Olen nykyisin oikein ottanut tavaksi katsoa, mitä kaikkea kulloinkin tutkimani seurakunnan arkistosta on digitoitu. Rippi- ja historiakirjojen lisäksi saattaa löytyä monenmoista mielenkiintoista. Usein aika satunnaisten otsikkojen alta. Ehkä enemmän näitä muita luetteloita on Digitaaliarkiston puolella, mutta kyllä SSHY:n jäsensivutkin kannattaa tarkistaa. Tällä kertaa tutkimusvuorossa oli Pirkkala ja siellä hyvin vaatimattoman oloinen "Muut sisällön mukaan järjestetyt asiakirjat". 

Asiakirja alkaa haudattujen luettelolla. Se on vuosilta 1750 - 1763, jotka näyttävät varsinaisista kuolleiden luetteloista (tai ainakin niiden digitoinneista) puuttuvan. Siispä mahdollisuus tarkistaa esivanhemman kuolin- tai ainakin hautausajankohta. 

 
Jo sivulla 21 siirrytään pitäjänkäsityöläisten, torppareiden ja itsellisten 1767 viinikassaan maksamiin rahoihin. Sitä, olivatko maksut vapaaehtoisia vai pakollisia en mistään saanut selville. Joinakin vuosina maksajina mainittiin myös sotilaat. Jeesuksen nimessä maksuja näkyy kannetun. 

Sitten aihe taas vaihtuu. Sivunumero puuttuu, kuva on 25. Nyt luetellaan henkilöitä, jotka osaavat  tavata ja lukea sisältä riittävän hyvin sekä niitä, jotka osaavat kirjan (katekismuksen?) ulkoa kannesta kanteen. Luettelo alkaa vuodesta 1769 ja jatkuu vuoteen 1779. Kyse on ymmärtääkseni kuitenkin nuorista  ihmisistä, ei koko väestöstä. 

Viimeisellä sivulla on vielä luettelo niistä köyhistä lapsista, joille seurakunta on antanut Svebiliuksen katekismuksen 1775. Olivatko he muita etevämpiä tai ahkerampia? Vai ajateltiinko, että muut kykenivät katekismuksensa itse hankkimaan, mutta nämä eivät? Olisihan se mukavaa löytää esivanhempi jostakin näistä joukoista. Toistaiseksi ei ole vielä tärpännyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti