perjantai 1. huhtikuuta 2016

Liikennelupia

Huomasin vasta, että arkistolaitos on digitoinut Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön arkistosta liikennelupakortistoja. Näyttäisivät olevan aakkosjärjestyksessä liikennöitsijän nimen mukaan. Tosin kortistoja on ilmeisesti joskus käytetty niin, että kaikki kortit eivät ole ihan oikeilla paikoillaan. Jos etsii jotain tiettyä liikenteenharjoittajaa, kannattaa selata hiukan laajemmin. Yksi lakkaavien lupien kortisto oli lisäksi järjestetty luvan loppumispäivämäärän mukaan. Kortit ajoittuvat 30-luvulta 50-luvulle. Kaikkia en suinkaan ole käynyt läpi, joten varhaisempiakin voi löytyä.

Helpointa kortteista on tutkia, mitä linjoja mahdollinen liikennettä harjoittanut sukulainen on ajanut. Niistä näkee myös, montako vuoroa hänellä on ollut ja monellako autolla niitä on ajettu. Niin, ja onko kyseessä ollut omnibus vai seka-auto. Myös tavara- ja henkilöliikenne on mainittu. Jopa taksat selviävät korteista. Lupien numeroilla voisi arkistosta ehkä löytää jotain tarkempaa, kuten lupahakemuksia.

Tämä taitaa olla pienoismalli, mutta hiukan samantapaisia lienee teillämme huristellut.
 
Ainakaan toistaiseksi ei taida olla olemassa mitään paikkakuntakohtaista hakemistoa. Alueliikennelupia on kirjattu ilmeisesti liikennöitsijän kotipaikan mukaan. Toivottavasti Digihakemistoon kirjataan myös reittejä. Olisi ainakin helpompi etsiä kuin pelkästään selaamalla. Voisin kuvitella, että paikallishistorian tutkijaa kiinnostaisivat nimenomaan tietyn paikkakunnan kautta kulkeneet autot. Jos liikennöitsijöiden nimet ovat tiedossa, voi lisätietoa löytää nytkin. Itse yritin katsoa, minkä verran Tampereelta on ollut vuoroja eri suuntiin. Yritykseksi jäi, kun en äkkiseltään muistanut kuin Väinö Paunun autot. Pitää toisen kerran kaivaa tuolta alueliikennelupapuolelta Tampere esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti