maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kyllä rikkailla on rohtimia - sananparsia Ikaalisista

Arkistolaitos on digitoinut Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen arkistosta sananparsikortteja kunnittain. Tällä hetkellä valmiina (?) ovat aakkosten alkupään kunnat, ehditty on j-kirjaimeen saakka. Joistakin kunnista kortteja näyttää kuvatun kahdessa osassa. Kortit sisältävät itse sananparren, joskus selityksen siihen, kerääjän nimen, toisinaan myös tiedonantajan nimen sekä keräysajankohdan. Selasin hiukan Ikaalisten kortteja. Niitä näyttää kerätyn ainakin 30-luvulla ja 50-luvulla. Mukana on myös viittauksia murteelliseen ääntämiseen. Siitä ehkä pitäisi etsiä lisätietoa Kotuksen sivuilta. Merkintätavat näyttävät vaihtelevan joko kerääjän tai mahdollisen puhtaaksikirjoittajan mukaan. Ikaalisten murteen ne saavat nopeasti katsoen näyttämään pohjalaismurteelta, vaikka se ei ilmeisesti ole tarkoitus.

Olen joskus aiemmin kirjoitellut sananparsista, eivätkä uudet huomioni mitenkään kumoa aiempia. Näissä toki on tutun murrealueen ja myöhäisemmän keräysajankohdan vuoksi vähemmän sellaisia, joita en ollenkaan käsitä. Esimerkiksi suhtautuminen naisiin ja lapsiin on kuitenkin samantyyppistä. Ikaalisista on digitoitu yli tuhat sananpartta. Valtaosa on sellaisia, jotka tunnetaan myös lähialueilla, luultavasti laajemminkin. Ehkä keräysten yhtenä tarkoituksena onkin ollut kartoittaa sananparsien levinneisyyttä ja muuntumista. Seuraavassa muutamia esimerkkejä Ikaalisista ja joitakin omia kommenttejani:
By Anneli Salo - Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5314701
 
Kuten tarkkaavainen lukija huomaa, en ole ehtinyt kortteja kovin pitkälle selata. Aion kyllä katsoa ne kaikki. Palataan aiheeseen, jos syytä on.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti