perjantai 6. toukokuuta 2016

Kirkkokurin alaisia

Tarkistin Ylöjärven seurakunnan kirkkokurin alaisten luettelon vuosilta 1900 - 1913. Olen vastaavia listoja tutkinut ennenkin, ja joissakin tapauksissa ne ovat olleet antoisia paljastaen esimerkiksi aviottoman lapsen isän. Tai oikeammin äidin ilmoituksen tästä. Suurin osa ripitetyistä onkin ollut salavuoteudesta rangaistuja. Ylöjärvellä eräs itsellisleski ripitettiin tästä syystä jo viidettä kertaa. Rippikirjat paljastaisivat, syntyivätkö kaikki aviottomat lapset leskeysaikana. Jos niin oli, kyseessä lienee ollut vakituinen suhde, oman aikansa avoliitto.

Tarkoitukseni oli kuitenkin katsoa, mistä muista rikkomuksista ripitettiin. Eniten vastaan tuli alkoholiin liittyneitä tapauksia. Luvaton mallasjuomien myynti, luvaton oluen myynti ja salakapakointi kuuluivat tähän kategoriaan. Varkauksia oli pari kappaletta ja näpistyksiä yksi. Metsänraiskaajia löytyi luettelosta niin ikään pari kappaletta. Erikoisin tapaus oli 1901 ihmisrääkkäyksestä ripitetty irtolainen. Voisin joskus katsoa, onko hänestä digitoiduissa lähteissä lisätietoa. Tuomiokirjoja tuolta ajalta taitaa olla vain arkistossa, mutta lehtiin tapaus on voinut päästä.

Lähde: pixabay

Salavuoteutta lukuunottamatta kaikki muut tapaukset lienee käsitelty käräjillä. Toisaalta kirkkokurin alaisten luettelot eivät varmasti sisällä kaikkia Ylöjärvellä tuona aikana tuomion saaneita. Seuraava kysymys onkin, mistä rikoksista tuomittiin kirkkorangaistus. Muistan kyllä nähneeni tuomiokirjoissa sakkorangaistuksen lisäksi määrätyn julkisen kirkkorangaistuksen. Muistikuvani koskee kuitenkin hiukan varhaisempaa aikaa. Jos joku on 1900-luvun alun oikeuskäytännöstä hyvin perillä, kuulisin mielelläni, miksi tällainen tuplarangaistus tuomittiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti