maanantai 30. toukokuuta 2016

Tuhoutunutta Tammelaa ja muuta Tamperetta 1918

Lehdissä oli tänään vinkkejä, että Vapriikin kuva-arkisto on julkaissut Flickrissä 107 kuvaa, jotka liittyvät Tampereen tapahtumiin 1918. En pysty muistamaan, ovatko ne samoja, jotka ovat olleet esillä Vapriikin samasta aiheesta kertovassa näyttelyssä. Kuvat on julkaistu lisenssillä CC BY. Ne ovat siis tietyillä ehdoilla vapaasti käytettävissä. Kuva-arkisto varoittelee, että osa kuvista saattaa järkyttää. En tiedä, onko oma sukupolveni niin tottunut sotakuviin, etteivät nämä erityisen pahoilta (siis kuvina) tuntuneet. Ainoa järkyttävyys voisi olla, että ne on otettu Suomessa, pääosin vielä Tampereella. Jonkun silloista surkeutta vielä paremmin kuvanneen otoksen kuvittelen jossakin nähneeni. Kuollut lapsi, kuollut hevonen, autio katu? 

Minua eniten kiinnostivat toisaalta sukulaisteni asuinsijojen kuvat, toisaalta nimettyjen punakaartilaisten kuvat. Jälkimmäisiä on melko vähän aineistossa. Yksikään nimetyistä ei ollut sukuuni kuulunut. Asuinpaikoissa tultiin melko lähelle. Tuo alla oleva esittää taistelujen jälkeistä Tammelaa Tammelankatu 13:n kohdalta. Oma sukulaiseni asui osoitteessa Tammelankatu 3. Jälkimmäinen lienee säilynyt jollain tavoin ehjänä, koska sukulaiseni oli siellä edelleen 1920. Myös Kyttälän ja Armonkallion kuvat kiinnostivat edellä mainitusta syystä. Armonkalliota ei noiden kuvien joukossa tainnut olla. 

Lähde: Vapriikin kuva-arkisto. Kuvaaja tuntematon. Lisenssi CC BY. Meniköhän oikein?
 
Nämä kuvat ovat siis ilmaisia. Muuten en ole ollut mitenkään ihastunut Vapriikin kuva-arkiston hintapolitiikkaan. Tai oikeastaan siihen, että museoiden luultavasti pääosin lahjoituksina saamien kuvien käytöstä peritään melkoisia käyttömaksuja, vaikka julkaisu ei tuottaisi yhtään mitään. Ei puhettakaan, että olisin laittanut kuvia sukusivuilleni, vaikka Siiri-tietokannasta jotain käytökelpoista löytyykin. Ehkä kuva-arkistoon pitää kuitenkin yrittää päästä käymään. Kuvia siellä ainakin riittää. En tiedä, miten hyvä hakemisto heillä niistä on. Mahtaisiko vanhalla osoitteella löytää kuvan talosta, jossa esivanhemmat asuivat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti