lauantai 21. toukokuuta 2016

Kokeilin uutta hakua

En ole pitkään aikaan etsinyt mitään Historiallisesta sanomalehtikirjastosta. Nyt siellä kävin ja huomasin, että sinne oli tullut uusi hakutoiminto testattavaksi. Kun aiemmin kaikki hakuehdot syötettiin samalle riville, oli nyt otettu käyttöön useita kenttiä: hakulause, aikaväli, julkaisupaikka, julkaisija, lehti, kieli ja sivut. Lisäksi voi valita, pitääkö kaikkien hakusanojen sisältyä tuloksiin, onko haku sumea ja sisältääkö sivu kuvituksia. En koskaan oikein oppinut muistamaan, miten hakuehdot sille yhdelle riville syötettiin ja jouduin usein etsimään ohjeita. Sikäli testattavana oleva uusi systeemi tuntuu parannukselta. Se ohjaa käyttäjää paremmin. 

Jotakin voisi olla paremminkin. Kalenteri lähtee liikkeelle vuodesta 1917, jonka tuloksia ei kuitenkaan näy kuin vapaakappalekirjastojen päätteiltä. Eteneminen näyttäisi tapahtuvan kuukausi kerrallaan, joten verkkohauissa viisainta on vain kirjoittaa ajankohta kenttään. Sama näyttäisi pätevän julkaisupaikkaan, julkaisijaan ja lehteen. Jos yhtään pitemmällä aakkosissa ollaan, kannattaa alkaa kirjoittaa nimeä hakukenttään. 


Tein koehaun kahdella sanalla: "orivesi suomasema". Julkaisupaikaksi laitoin Tampereen ja ajaksi valitsin vuoden 1910. Jos vaadin molempien sanojen sisältyvän hakutuloksiin, ei haku antanut mitään. Kun lisäsin tähän sumean haun, tuli seitsemän tulosta. Suomasema näyttää olleen hakukoneelle vaikea pala. Luomasema, Suomisemi. Ensimmäiset kuusi tulosta näyttävät käsittelevän Kellosalmen huutokauppaa. Viimeinen on rokotuspaikoista ja -ajoista kertova uutinen. Julkaisupaikkarajoituksen poistaminen toi pari lisätulosta. Toinen niistä käsitteli samaa rokotusilmoitusta, toisessa oli sana suurasema. Ongelmanahan näin suuresta aineistosta etsimisessä tahtovat olla kovin yleiset hakusanat (paikan- ja henkilönimet). Ehkä kenttien sijoittelu erilleen auttaa kokeilemaan useammilla vaihtoehdoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti