maanantai 2. toukokuuta 2016

Vettä ja leipää

Aiemmin kirjoitin Ikaalisten seurakunnan arkistoon sisältyvistä rokotusluetteloista. Kuten totesin, luettelon alussa on erilaisia tietoja sakkorangaistuksista. Lähinnä kai siksi, että kirkko sai jonkin osan maksetuista sakoista. Luettelo näyttää ainakin joiltakin osin lähinnä kirkon tilikirjalta tai kuittien kokoelmalta. Esimerkiksi tieto kesäkuulta 1859 kertoo, että torppari Matti Kallenpoika Haapaniemi ja entinen talollinen Markus Juhonpoika Särkilammi ovat suorittaneet vankeudessa vedellä ja leivällä heille juopumuksesta tuomitut sakot. Sakoista köyhille kuuluva osuus oli 13 hoperuplaa 50 kopeekkaa. Erikseen mainitaan Ikaalisten ja Parkanon seurakunnan osuudet.


Vuodelta 1857 löytyy myös nainen, joka on suorittanut sakkonsa vankilassa. Itsellinen Eeva Loviisa Tempelman on ollut vedellä ja leivällä. Tekstistä ei selviä, mistä häntä on sakotettu. Ei myöskään kerrota, missä vankilassa hän on ollut. Samassa yhteydessä mainittu sotilas Viktor Mann saattaa liittyä rikokseen tai sitten olla ihan erillinen tapaus. Sakkoja lienee kumminkin tuomittu selvästi vähemmän kuin aikaisemmassa esimerkissä.

En ihan ymmärrä, miten noita rahasummia pitäisi tulkita. Yritin katsoa vanhasta sanakirjasta termien afkortningar ja le(f)verering kaikki merkitykset, mutta suurempaa valaistumista ei tapahtunut. Pitäisikö päätellä, että seurakunta kirjasi tässä tappioitaan? Eli kun maksetuista sakoista olisi tietty osuus kilahtanut kirkon kassaan, jäi se nyt saamatta, kun sakotetut menivätkin vankilaan. Silti en ymmärrä, miksi nuo rahasummat lasketaan lopuksi yhteen, jos kerran ne kuuluvat eri seurakunnille. Toki Parkano taisi vielä tuolloin olla Ikaalisten kappeliseurakunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti