tiistai 8. marraskuuta 2016

Anoppi ja miniä samasta talosta

Tällä kertaa hiukan Karkun Väkisten (Jassalan) Nikkilästä. Talon tarkka sijainti on itselleni vielä selvittämättä. Se näyttää esiintyvän rippikirjoissa myös nimellä Knuutila, toisinaan puhutaan pelkästä Väkisestä tai Jassalasta. Kun Matti Yrjönpoika Nikkilän ensimmäinen vaimo Anna Heikintytär 1736 kuoli, avioitui hän jo seuraavana vuonna uudestaan. Puoliso oli tällä kertaa Kirsti Heikintytär Tyrvään Höylyltä (vai Höylystä). Matin poika ensimmäisestä avioliitosta, hänkin Matti, taas avioitui Kirstin veljentyttären Maria Tuomaatyttären kanssa. Anoppi ja miniä taisivat elää samassa talossa liki 40 vuotta.

Lähde: pixabay

Kirsti ja Maria olivat tietysti sukua, mutta Matti Matinpoika ei Höylyn sukuun kuulunut, joten ei asiassa sinänsä ole mitään ihmeellistä. Joku sukututkija voi tuhahtaa, että näitähän on kaikkien aineistoissa. Kuten varmaan onkin. Kerroin tapauksesta, koska olen jonkun vastaavan kanssa aiemmin pähkäillyt pitkään. Siinä oli taustalla kummankin osapuolen useampi avioliitto ja samanlaiset nimet. Jos kaikki ovat Juhonpoikia tai -tyttäriä, voi joutua hetken miettimään.

Samasta talosta naimiseen liittyy muitakin esimerkkejä. Muistaakseni Antilan kolme sisarusta avioitui kolmen Mikkolan sisaruksen kanssa. Jääköön seurakunta mainitsematta, kun en ole ihan varma, muistanko talot oikein. Se taitaa olla oman aineistoni ennätys.

Aiemminkin oli kai tarkat määräykset siitä, kuinka läheisen sukulaisen kanssa pääsi avioon. Varmaan se oli tarpeenkin, piirit kun varsinkin maaseudulla olivat aika pienet. Silti geenivirheitä pääsi syntymään, ja harvinaisia sairauksia. Mutta toistan vielä, sitä ongelmaa ei tuossa Nikkilän esimerkissä ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti