perjantai 4. marraskuuta 2016

Ei maailma ole kauheasti 110 vuodessa muuttunut

Ainakaan jos on uskomista Tampereen Sanomien pikku-uutisiin. Tai maailma ehkä on, ihmiset eivät. Tämä teksti kuuluu sarjaan "Mitä tamperelaiset lehdet kirjoittivat syksyllä 1906?". Vaihdan nyt kuitenkin lokakuulta marraskuulle. Seuraavat kuvaukset ilmestyivät Tampereen Sanomissa 4.11.1906

Eräs lehteen yhteyttä ottanut halusi varoittaa petollisesta yrittäjästä, joka lupasi toimittaa valokuvasuurennoksia halpaan hintaan. Mies oli ottanut valokuvan ja viisi markkaa rahaa sekä luvannut suurennoksen saapuvan viimeistään kolmen viikon kuluttua. Aikaa oli kuitenkin kulunut jo enemmän eikä mitään ollut kuulunut. Ilmeisesti varoittaja oli alkanut epäillä, ettei näkisi valokuvaa, viitostaan tai suurennosta enää ikinä. 

Kangasalalainen mies sai raastuvanoikeudessa tuomion toiskertaisesta varkaudesta. Tällä kertaa hän oli vienyt humalaiselta mieheltä hopeisen taskukellon perineen, tumput ja yhdeksän markkaa rahaa. Oikeudessa rapsahti seitsemän kuukauden kuritushuonetuomio. Sen jälkeen piti vielä olla neljä vuotta ilman kansalaisluottamusta. Mies ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon, mutta passitettiin silti  lääninvankilaan. 

Lähde: pixabay

Kaksi henkilöä sai sakkoja juopumuksesta ja järjestyksen rikkomisesta. Eräs nainen tuomittiin akkunoiden rikkomisesta 50 markan sakkoon. 

Pienillä muutoksilla nämä voisivat olla uutisia tämän päivän lehdestä. Valokuvasuurennos, taskukello ja tumput pitäisi päivittää nykyaikaisiin esineisiin. Rangaistusasteikko saattaa nykyisin olla lievempi. Mutta konnat ja muutkin ihmiset aika samanlaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti