tiistai 29. marraskuuta 2016

Viljakkala ruotsalaislehdissä

Sukututkijan loppuvuosi-blogista löysin aiemmin kadottamani linkin ruotsalaisten sanomalehtien digitaaliseen arkistoon. Kiitos Kaisa! Luulen, että käyttöliittymä on jotenkin muuttunut niistä ajoista, kun olen sitä käyttänyt. Varma en ole, voin muistaa väärinkin. Siispä kokeilemaan, tärppäisikö jonkun sukulaisen nimen kohdalla. Nämä länsisuomalaiseni vaihtavat nimeään asuinpaikan mukaan, joten kokeiltavaa riittää. Päätin aloittaa pitäjän ja kylän nimillä. Otetaan aluksi Viljakkala, jossa on asunut jonkinmoinen määrä sukua, jos ei koko elämäänsä, niin jossain vaiheessa kuitenkin.

Lähde: pixabay

Saadakseni vanhempia osumia mukaan kirjoitin nimen ensin muotoon Wiljakkala. Kyllä kai haussa jokerimerkkikin on olemassa (nimimerkillä älä koskaan lue ohjeita ensimmäiseksi), mutta päättelin sellaisen kenties tuovan liikaa osumia. Wiljakkalasta niitä löytyi 11 seuraavasti:

  • 1886 kerrottiin kahdessa lehdessä, miten susi pelasti torppari Takalan avannosta
  • 1880 ilmoitettiin kuudessa lehdessä huutokaupoista koskien maatiloja, metsiä sekä niiden hakkuuoikeuksia, kolme näistä oli Viljakkalassa
  • 1872 suunniteltiin rautatietä Tampereelta Ouluun mm. Viljakkalan kautta
  • 1918 tapahtumiin liittynyttä juttua Viljakkalasta ei voinut avata
Entä jos kirjoitusasun muuttaa muotoon Wiljackala? Ei osumia. Hm, kirjoitettiinko nimi aina todella kahdella k-kirjaimella? Ainakin Historiallisessa sanomalehtiarkistossa ceellinenkin muoto tunnetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti