tiistai 20. joulukuuta 2016

Joulu lehdessä 1906

Ensiksi oikaisen väärinkäsityksen, joka saattoi syntyä aiemman tekstini johdosta. Valtiorikosoikeuksien tuomioluetteloita ei ole avattu verkossa luettaviksi, vaan ne ovat edelleen käyttörajoituksen alaisia. En yhtään ymmärrä miksi, sillä nyt avatut valtiorikosylioikeuden aktit sisältävät paljon tarkempia tietoja tuomituista. Ei kai luettelomuoto tee niistä erilaisia? Toivoisin, että niitäkin voisi tutkia kotikoneella, kun ne kuitenkin on digitoitu.

Mutta varsinaiseen aiheeseen. Tarkoitukseni oli katsoa, millä tavalla joulu näkyi Aamulehdessä vuonna 1906. Lehti ilmestyi hiukan tavallista paksumpana 22. joulukuuta ja normaalina nelisivuisena 23.12. Seuraava numero tuli ulos vasta 28.12. Katsoin ensin joulua edeltäviä numeroita. Tuleva juhla näkyi ennen kaikkea mainoksissa. Niitä oli normaalia enemmän ja ne painottuivat oman aikansa lahjatavaroihin. Pari joulutarinaa löysin. Toinen oli Väinö Paasikankaan kirjoittama, toinen Selma Lagerlöfin. Joulurunokin julkaistiin. Muuten joulu näkyi lehdessä hämmästyttävän vähän. Ei mitään kuvauksia joulujuhlista tai jouluun valmistautumisesta. Ei myöskään tietoa joulun poikkeuksellisista aukioloajoista tai joululiikenteestä. 

Joulun jälkeen ilmestyneestä lehdestä oli turha etsiä juttua siitä, miten joulunvietto oli kaupungissa sujunut. Yhden tulipalouutisen huomasin. Koulukadulla oli tapaninpäivänä kynttilä päässyt kaatumaan ja sytyttänyt lasten leluja niin, että palo oli lopulta levinnyt seinään saakka. Se oli kuitenkin saatu omatoimisesti sammumaan eikä palokunta ollut nähtävästi edes käynyt paikalla. Ymmärrän kyllä, ettei tiedonvälityksen nopeus ollut vielä tuolloin sitä, mitä se on nyt. Tieto kaupungin sisäisistä tapahtumista olisi kai kuitenkin parissa päivässä kantautunut toimituksen korviin. Ehkäpä Tampereella vietettiin rauhallista joulua.

Lähde: pixabay

Anneli palaa verkkoon vuoden 2017 alussa. Haluan toivottaa kaikille lukijoille rauhallista joulunaikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti