tiistai 13. joulukuuta 2016

Vankikortisto, akteja ja päätöstaltioita

Kun huomasin Digitaaliarkiston haussa olevan toisenkin hakukentän, ehdin jo luulla, että se on avattu vahingossa. Kyseinen haku kohdistuu valtiorikosylioikeuden akteihin ja on tähän saakka ollut käytettävissä vain arkistolaitoksen sisäisessä verkossa. Nuo aktit on nyt avattu verkossa ihan tarkoituksella, kuten arkistolaitoksen tiedotteesta käy ilmi. Pikaisesti silmäilemällä en löytänyt siitä syytä, miksi aineistot on nyt avattu verkkoon. Kenties kyseessä on tuleva itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Vuoden 1918 tapahtumista ei kuitenkaan ole vielä ensi vuonnakaan ihan kulunut 100 vuotta, josta on tullut jonkinlainen maaginen raja. Toki kaikki asiakirjoissa esiintyvät henkilöt ovat jo kuolleet. Toivottavasti arkistolaitos avaisi muitakin pelkästään jo edesmenneitä henkilöitä koskevia arkistoja vapaasti verkossa luettaviksi. Tämä on hyvä alku.

Paitsi yllä mainittuja akteja, on nyt avattu myös valtiorikosylioikeuden päätöstaltiot. Niihin on kirjattu ylioikeudelle valtiorikosoikeuksien päätöksistä tehdyt anomukset (kirjelmät) ja oikeuden päätös asiassa. Päätöksiä näyttäisi olevan lähes 28 000. Jos yhtään ymmärrän, niiden pitäisi vastata ylioikeuden akteja, joissa tietoa vangituista on paljon enemmän.

Lisätietoa voi sen sijaan löytyä valtiorikosoikeuksien tuomioluetteloista. Niistä olen joskus aiemmin kirjoittanutkin. Jos esivanhemman asiaa käsitelleen valtiorikosoikeuden paikka on tiedossa, kannattaa Portista selvittää oikeuden mahdolliset numerot. Tuomioluetteloissa on mukana ihmisiä, joiden asia ei koskaan päätynyt valtiorikosylioikeuteen. Joko he tyytyivät tuomioonsa tai esimerkiksi kuolivat pois.

Vankikortti. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Paras viimeiseksi. Itselleni uusi tuttavuus on sotavankilaitoksen aakkosellinen vankikortisto. Sitä en ole aiemmin selannut. Siihen pätee sama, mitä edellä sanoin valtiorikosoikeuksien tuomioluetteloista. Itse löysin sieltä erään vankileirillä kuolleen sukulaisen kortin. Hänen asiansa käsiteltiin valtiorikosoikeudessa, olen aktin nähnytkin Kansallisarkistossa. Ylioikeuteen hän ei ehtinyt asiaansa viedä, koska kuoli jo heinäkuussa 1918.

1 kommentti:

  1. Valtiorikosoikeuksien ja valtiorikosylioikeuden tuomioluetteloiden rajoitukset Digitaaliarkistossa on poistettu, mutta teknisten ongelmien vuoksi ne eivät vielä ole näkyneet käyttäjille tutkijasalien ulkopuolella. Tätä korjataan parhaillaan.

    VastaaPoista