perjantai 9. joulukuuta 2016

Sanomalehtiä 1881

Aamulehti kertoi viime viikolla täyttäneensä 135 vuotta. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 3.12.1881. Juhlapäivä vei minut Historialliseen sanomalehtikirjastoon katsomaan, minkälainen lehtimaailma oli tuolloin. Kun hakuun laittaa ilmestymisvuodeksi 1881, saa kaikkiaan 48 osumaa. Siis lehtiä, jotka ilmestyivät tuona vuonna. Suurin osa oli aloittanut jo aiemmin. Kahdeksan lehteä (Helsingin Wiikko-Sanomia, Kansan Ystävä, Mellersta Österbotten, Pellervo, Rauman Lehti, Vestra Nyland, Wasa Framåt ja Östra Nyland) aloitti samana vuonna kuin Aamulehti. 

Sitten otin tarkasteluun Tampereella tuohon aikaan ilmestyneet lehdet. Aamulehden lisäksi niitä löytyi kaksi, Koi ja Tampereen Sanomat. Jälkimmäinen oli monista aiemmista hauista tuttu, sen sijaan Koi oli ihan uusi tuttavuus. Tarkistin Wikipediasta mielikuvani, että Tampereen Sanomat edusti nuorsuomalaisten linjaa. Wikipedian mukaan lehden kirjoitus J. V. Snelmannin 75-vuotispäiville osallistuneen valtuuskunnan matkasta herätti närää ja johti Aamulehden perustamiseen. 

Ilmoitus Aamulehden viimeisellä sivulla 3.12.1881. Lähde: Historiallinen sanomalehtikirjasto

Koi-lehti ilmestyi vain muutaman vuoden ajan. Nimen perusteella olisin kuvitellut sen pikemminkin aikakausilehdeksi, mutta näin ei asia ollut. Sanomalehti edusti fennomaanien käsityksiä. Ensimmäisessä numerossa kerrottiinkin lehden olevan harras suomalaisuuden puolustaja. Voimavarat riittivät kerran viikossa ilmestyneeseen lehteen. Pikainen silmäily lehden muutamaan numeroon ei tuonut esiin mitään muista lehdistä kovin poikkeavaa. Lehden viimeinen numero ilmestyi 13.5.1881. Lopettamisen syyksi siinä kerrottiin vähäinen tilaajamäärä ja päätoimittajan sairaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti