lauantai 17. joulukuuta 2016

"Uusia" henkikirjoja tutkimassa

Päivänä muutamana kävin arkistossa tutkailemassa digitoituja ja käyttörajoituksella varustettuja Helsingin kaupungin henkikirjojen aakkosellisia hakemistoja vuosilta 1960, 1965, 1970 ja 1975. Sopivasti jatkoa sille, mitä rippikirjoista löytyi silloin joskus, kun niitä vielä saattoi tutkia ihan itse eikä sadan vuoden säännöstä ollut kukaan kuullutkaan. Sukua on Helsinkiin(kin) kertynyt jonkin verran 1900-luvun mittaan. Mitä sitten selvisi? Muutaman henkilön kuolinaika viiden vuoden tarkkuudella. Parin perheen 1960- ja 1970-luvulla syntyneet jäsenet ja heidän syntymäaikansa. Ja tietysti tiedot asuinpaikoista.

Olivat jo paikoillaan noita henkikirjoja tehtäessä. Lähde: pixabay


Kunhan varsinaiset henkikirjat digitoidaan ensi vuonna(?), toivon saavani hiukan tarkempaa tietoa. Kirjasin itselleni ylös lähes kaiken, mitä hakemistoista löysin minua kiinnostaneista henkilöistä. Kylä (lienee kaupunginosa tässä tapauksessa), talo, perheen numero, mahdollinen ammatti, osoite (1975) jne. Henkilötunnusta en kirjannut, vaikka sellainen oli ainakin vuoden 1975 hakemistossa. En koe sellaista tietoa tarvitsevani, varsinkin kun useimmat tutkimistani ovat jo kuolleet. Tai mitäpä minä nyt tekisin elävienkään henkilötunnuksilla. Joka tapauksessa uskon löytäväni henkilöt noiden tietojen perusteella varsinaisista henkikirjoista kohtuullisen helposti. 

Mitä sitten toivon löytäväni varsinaisista henkikirjoista? Syntymäpaikkoja, muuttoja, kuolinaikoja, varmistuksia perhesuhteille. Useimmat minua varsinaisesti kiinnostavista henkilöistä ovat syntyneet 1800-luvulla tai ihan seuraavan vuosisadan alussa. Rippikirjat tai kastettujen luettelot heidän syntymänsä ajoilta on mahdollisesti jo digitoitu SSHY:n jäsensivuille. Kunhan vain tietää seurakunnan, mistä etsiä. Ja niistä edelleen elossa olevista en aio kirjata mitään arkaluontoista. 1900-luvun alkupuolella oli kyllä vielä tapana merkitä mielenvikaisuus ja muut vastaavat ominaisuudet henkikirjaankin. Saa nähdä oliko näin myös silloin, kun henkirahoja ei enää maksettu. Nähtäväksi jää myös se, kirjaanko vielä elossa olevista ylipäätään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti