torstai 8. maaliskuuta 2012

Sakkoluettelot

Ylä-Satakunnan tuomiokunnan tuomiopöytäkirjoissa on lopussa 1750-luvulta lähtien sakkoluettelot. Saattaa niitä olla aiemmissakin, mutta Digiarkistossa on vuosien 1724 - 1750 välillä aukko. Nähdäkseni  Digitaaliarkistossa taas Ylä-Satakunnan tuomiokirjoja on  lähinnä 1600-luvulta. Koska sukuani on laajasti asustanut juuri tämän tuomiokunnan alueella, olen nyt ruvennut käymään näitä luetteloita läpi.

Sakkoluetteloissa näyttää olevan moninaisia syitä sakoille. Kun omat sukulaiseni ovat olleet varsin tavallista väkeä, en odota mitään järisyttävää tulevan esiin. Tähän saakka olen voinut todeta sukulaisteni syyllistyneen esiaviollisiin suhteisiin ja useammankin kerran poisjääntiin käräjiltä. Yksi esi-isäni oli esiintynyt humalassa käräjillä, kiroillut ja uhkaillut oikeutta. Suku on ollut viinan kanssa läträämisestä oikeudessa myöhemminkin.

Mitä sitten toivon noista sakkoluetteloista (ja muutenkin oikeuden pöytäkirjoista) löytäväni? Ensinnäkin tietoa esivanhemmistani. Toivon, että niistä löytyisi vahvistuksia sellaisille sukulaisuussuhteille, jotka kirkollisten lähteiden pohjalta jäävät epävarmoiksi. Lisäksi toivon, että tuomiot voivat kertoa jotain esivanhempieni elämästä. Jos talo on palanut, mitä kaikkea on menetetty. Jos on riidelty käräjillä jostakin niitystä, millaiset ovat olleet olosuhteet ja keiden kanssa kiista omistuksesta on syntynyt. Ehkä humalassa käräjillä esiintynyt isäntämies on ollut hiukan röyhkeä luonteeltaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti