perjantai 20. huhtikuuta 2012

Lisää amerikkalaislähteitä - "Old Man's Draft" avoinna

Vuoden 1940 väestönlaskentatietoja näyttää ilmestyvän koko ajan lisää Ancestryn sivuille. Nyt tuli ilmoitus sähköpostiin, että Fold3 on laittanut nuo otsikossa mainitut rekisterikortit vapaasti luettaviksi. En tiedä vaatiiko niiden lukeminen kirjautumisen, itse olen sivustolle (tai muistaakseni sen edeltäjälle - mikä se nyt mahtoikaan olla nimeltään) joskus kirjautunut. Mitään maksuja en ole maksanut, joten noiden katsominen on ihan ilmaista hommaa. Ovat ne joskus olleet Ancestrylläkin vapaasti katsottavana, ihan ainutkertaista tämä ei siis ole.

Toisen maailmansodan aikana USA:ssa jostain syystä rekisteröitiin melko "vanhojakin" miehiä tähän kortistoon. Mukana on miehiä 1870-luvulla syntyneistä lähtien. Muistaakseni nimiä on yli 15 miljoonaa, joukossa on myös sellaisia, jotka eivät olleet hakeneet/saaneet maan kansalaisuutta. Korteista käy ilmi nimi, osoite, syntymäaika ja -paikka, työpaikka sekä lähin omainen tai henkilö, joka muuten tietää, missä rekisteröity oleskelee. Toiselle puolelle on kirjattu tiedot rodusta, pituudesta, painosta, ihonväristä ja fyysisistä vammoista.

Uskoisin, että yhdistelemällä väestönlaskentatietoja ja näitä rekisteröintikortteja voi saada paljonkin tietoa 1940-luvulla eläneistä siirtolaisista. Osin niihin on kirjattu samoja asioita, mutta varmistuksestahan ei ole haittaa. Kuten muissakin amerikkalaislähteissä, näissäkin on tietysti ne ikuiset nimien kirjoitusasuongelmat. Foldissa voi laittaa jokerimerkiksi *:n ja hakutuloksia voi suodattaa eri kriteereillä, joten ihan toivotonta etsiminen ei ole. Kuitenkin itselläni on nyt hukassa pari sellaista siirtolaista, jotka olivat mukana vielä vuoden 1930 väestönlaskennassa. Todennäköistä on, että he ovat kuolleet 30-luvun kuluessa. Entisistä osoitteista heitä ei ainakaan löydy. Myöskään Foldin haku ei anna osumia. Sekin on mahdollista, että he ovat muuttaneet jonnekin, jossa nimi on tullut kirjattua taas uudella tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti