tiistai 10. huhtikuuta 2012

Titanicin suomalaisia

Nyt, kun Titanic-laivan uppoamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta, on Ancestry.co.uk-sivustolle tullut onnettomuuteen liittyviä tiedostoja, jotka ovat vapaasti luettavissa. Sivu kyllä vaati kirjautumisen, mutta kun olen joskus muinoin sellaisen Ancestry.comiin tehnyt, näytti tunnus kelpaavaan, vaikka en muistaakseni ole koskaan antanut luottokorttini numeroa sinne.

Sivustolla näyttäisi olevan Titanicin matkustajaluettelo, Carpathia-laivan pelastamien luettelo, Titanicin miehistöluettelo, luettelo menehtyneistä, Nova Scotiaan haudattujen luettelo ja sitten jotain, joka englanniksi kuuluu Halifax, Nova Scotia, Canada, RMS Titanic Fatality Reports.  Joka tapauksessa luetteloista pystyy tekemään normaaliin tapaan hakuja. Kun haku antaa sopivan luettelon, pääsee sitä myös selaamaan. Tein haut sanoilla Finland ja finnish. Edellinen antoi 73 osumaa, jälkimmäinen 45. Titanicin matkustajaluetteloon ei näillä päässyt, sinne ehkä pitää ottaa jokin tavallinen sukunimi. Sen sijaan kävi ilmi, että laivan miehistöluetteloon on merkitty suomalaisia. Hiukan epäselväksi jäi, olivatko he kuitenkin matkustajia.

Verkossa on toki aiemminkin ollut luetteloita Titanicilla matkustaneista. Nyt kuitenkin pääsee katsomaan alkuperäisiä luetteloita. Omia sukulaisiani ei laivalla ollut. Toistaiseksi vastaan ei ole tullut yhtään tuttua nimeä eikä paikkakuntaa. Luettelot ovat vapaasti katsottavissa toukokuun loppuun asti. Kannattaa siis käydä tutkimassa, mikäli on pienikin mahdollisuus, että sukulaisia olisi ollut laivalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti