maanantai 2. huhtikuuta 2012

Uusi tuttavuus - Indiko

SukuForumilla käytiin keskustelua Ruotsin "Hiskistä". Ilmeisesti Ruotsissa ei ole yhtä kattavaa, kaikkien vapaassa käytössä olevaa tietokantaa kuin mitä Hiski on Suomessa. Joku kuitenkin mainitsi keskustelussa Indiko-tietokannan.

Sinänsä minulla ei ole itselläni sukujuuria Ruotsissa. 1960-luvulla sinne meni sukulaisia, mutta minulla on sen verran puutteelliset tiedot heistä, ettei mikään tietokanta taida auttaa etsinnässä. Joskus vuosia sitten tulin kuitenkin selvittäneeksi erästä Tornionjokilaaksossa asunutta perhettä, joka Suomen siirtyessä Venäjän yhteyteen 1809 jäi Ruotsin puolelle. Arvelin kyllä, että mikrofilmattua aineistoa voisin saada kaukolainaksi Ruotsistakin, mutta en silloin jatkanut tutkimusta. Elettiin aikaa ennen digitoituja aineistoja.

Nyt päätin katsoa, tietäisikö Indiko perheestä mitään. Löytyihän sieltä, kuolinaikoja ja muutama avioliittokin. Heti on tietysti  sanottava sama, mitä Hiskistäkin. Tiedot pitää tarkistaa alkuperäisistä lähteistä. Seurakuntia tietokannassa ei kovin runsaasti ole. Sikäli Indiko on monipuolisesti rakennettu, että siellä on myös rippikirjojen tietoja (husförhör). Se osaa yhdistää perheenjäsenet toisiinsa, niin että henkilön omaiset (anhöriga) saa kerralla näkyviin. Elinkaarenkin (livshistoria) saa esille. Joitakin kummallisuuksiakin löysin. Jollekin oli merkitty avioliitto, mutta ei tietoa, kenen kanssa hän oli avioitunut. Sillä voi olla tietenkin luonnollinen selitys, jos aviopuoliso oli seurakunnasta, jota Indikossa ei ole.

Lähde:Indiko. Anteeksi mustaukset, henkilö ei kuulu omaan sukuuni.


Indiko näyttää olevan osa laajempaa projektia, josta tietoa löytyy  Uumajan yliopiston  sivujen kautta. Ilmeisesti projekti on jatkunut jo pitkään ja Indikokin lienee jo jonkun verran iällä. Kannattaa etsiä sieltäkin, erityisesti jos sukua on asunut Pohjois-Ruotsissa.

Sitten vielä Amerikasta. World Vital Records ilmoitti, että tänään pitäisi tulla vapaasti luettavaksi  USA:n vuoden 1940 väestönlaskentatiedot (Census). Sitä tässä nyt odottelen kieli pitkällä. Ainakaan toistaiseksi ei linkkiä sivulle ollut ilmestynyt. Ehkä odottelevat sikäläistä aamua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti