torstai 26. huhtikuuta 2012

Verkkolehdet - kohti pinnallisempaa tiedonvälitystä?

Seuraan päivittäin muutaman lehden verkkoversiota. Olen melko huolestuneena huomannut, että en useinkaan jaksa lukea paperilehdestä juttua, jonka olen jo silmäillyt verkosta, vaikka se saattaisikin olla huolellisemmin kirjoitettu. Kuvittelisin nimittäin, että verkkolehdissä nopeus on valttia. Uutisesta pitää saada jotain verkkoon mahdollisimman pian. Jälki näyttääkin sitten olevan ainakin kielellisesti melko huolimatonta. Olen usein ihmetellyt, miten huolellisesti esimerkiksi lukijoilta tulevat juttuvinkit tarkistetaan. Voihan ohikulkijan näkemys kolarista olla täysin virheellinen, vaikka hän olisikin saanut tilanteesta kuvan napatuksi.

Seuraamissani lehdissä näyttää olevan hiukan erilainen linja verkkouutisoinnissa. Kaleva ja Hesari ovat verkkoversioissaan mielestäni lähempänä perinteistä "kunnianarvoisaa" sanomalehteä kuin Aamulehti, joka nostaa etusivulleen otsikoita välillä melko iltapäivälehtimäiseen tyyliin. Erot eivät ole kovin suuria. Esimerkiksi tätä kirjoittaessani samat uutiset näyttävät olevan kaikkien kolmen lehden sivuilla.

Oma lukunsa ovat sitten lukijoiden kommentit. Usein joutuu ihmettelmään, miksei kukaan fiksu koskaan kommentoi. Muistaakseni Hesari moderoi jollakin tavalla lukijoidensa hengentuotteita ja Aamulehti ilmoitti myös siirtyvänsä moderoituun kommentointiin. Kalevaan saa ilmoittaa asiattomasta kommentista. Joskus olen niin tehnytkin ja ainakin sillä kertaa möläytys oli häipynyt lehden sivulta. Loppuun vinkki: Kun oikein haluat ärsyttää itseäsi, valitse jokin itsellesi tärkeä aihe ja siirry sitten lukemaan, mitä idioottimaisuuksia lehtien lukijat siitä ovat suoltaneet. Kouluaiheet toimivat omalla kohdallani adrenaliinitasoa nostavasti.

Ja nyt paperilehden pariin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti