torstai 10. tammikuuta 2013

Otto ja Tilda

Tämä on aika tavallinen tarina. Otto syntyi 1847 Orivedellä, mutta muutti sieltä isänsä Pietarin (tai Petterin, kukapa tietää varmaksi, mitä versiota nimestä käytettiin) ja äitipuolensa Marian kanssa Messukylän Takahuhtiin. Otto ei koskaan saanut varsinaista sukunimeä, rippikirjoissa hän oli loppuun saakka Pettersson. Takahuhti oli silloin ja muutama vuosikymmen myöhemminkin maaseutua, jossa oli isoja maalaistaloja isäntäväkineen, renkineen ja piikoineen. Rengiksi piti Otonkin pian ruveta. Hän eli kai tuolle ajalle melko tyypillistä, välillä railakastakin nuoren miehen elämää. Sakkoja tuli kerran, 1876 pahoinpitelystä ja juopumuksesta. Sitten Otto tapasi Tildan ja avioliitto solmittiin toukokuussa 1878. Esikoinen Otto syntyi saman vuoden elokuussa.

Tilda oli syntynyt Orivedellä 1850. Mahdollisesti yhteiset tuttavat Orivedellä olivat saattaneet pariskunnan yhteen. Tilda oli piikonut Kangasalla ja saanut siellä Kalle-pojan 1875. Tämä seurasi äitiään Messukylään. Otolle ja Tildalle ehti syntyä Messukylässä toinenkin poika Mauri huhtikuussa 1880 ennenkuin isä-Otto kuoli marraskuussa samana vuonna. Keuhkokuume vei miehen hengen vain 33-vuotiaana. Kuollessan Otto oli edelleen renki, työura ei siis ollut edennyt. Voisi kuvitella, että perhe asui talon väenrakennuksessa. Ehkä heillä oli peräti oma huone käytössään, kun lapsiakin sentään oli.

Tilda jäi asumaan samaan taloon vielä seitsemäksi vuodeksi. Varmaan hän auttoi talon töissä, minkä lapsiltaan pystyi. On myös mahdollista, että hän piti pientä nurkkakauppaa asunnossaan, vaikka rippikirjat eivät siitä kerro. Jotain kautta hän nimittäin tutustui tamperelaiseen kauppiaaseen Vihtori Grålundiin. Heidät vihittiin tammikuussa 1887, toukokuussa syntyi Voitto-poika ja elokuussa Matilda lapsineen muutti miehensä luokse Tampereelle. Vihtori Grålund oli vaimoaan 17 vuotta vanhempi. Mikään suurkauppias hän ei liene ollut, koska perhe asui vuokralla. Matilda eli kauppiaan vaimona vuoteen 1900. Otto ja Mauri lähtivät vuorollaan maailmalle leipäänsä ansaitsemaan. Heidän kauttaan Oton ja Tildan elämä lienee jatkunut nykypäivään saakka.

5 kommenttia:

  1. Onko sinulla tietoa, mitä Voiton elämssä tapahtui myöhemmin? Olemme isän puolelta Gårlundin sukua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen merkinnyt, että Voitto syntyi 27.5.1887 ja kuoli jo 19.9.1887. Tieto on rippikirjasta, haudattujen luetteloa ei ole digitoitu tuolta ajalta.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Luulen, että Vihtori saattoi mennä naimisiin vielä erään toisen Matildan os. Kukkulan kanssa, edellisen Matildan kuoleman jälkeen. Jos näin on,
    he saiviat kaksi lasta , joista toinen oli minun vaarini 1905-1993.

    Terveisin Leena Tuomaala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haku Historiallisessa sanomalehtikirjastossa näyttäisi antavan Vihtori (mahtoikohan hän muuten käyttää nimeä Viktor) Grålundin kuolinvuodeksi 1914 (28.04.1914 Aamulehti nro. 96 sivu 7). Tekstiä ei pääse verkossa lukemaan, sitä varten pitää mennä johonkin yliopistokirjastoon.

      Hakutuloksissa näkyy myös Tilda Grålund vuosina 1913 - 1915. Niitäkään ei saa auki verkossa. Vaikuttaisivat ehkä mainoksilta.

      Poista
  3. Viktor taisi olla neljä kertaa naimisissa ja ensimmäiset eloonjäänet lapsest syntyivät vasta viimeisestä avioliitosta.
    Viktor oli 72-vuotias vaarini syntyessä ja 80-vuotias kuopuksen syntyessä.

    T. Leena

    VastaaPoista