tiistai 18. maaliskuuta 2014

Eksyksissä Loimaalla

Kuten olen aiemminkin kertonut, selvittelen amerikkalaiselle pikkuserkulleni hänen suomalaisia juuriaan, siis niitä, jotka eivät ole meille yhteisiä. Tällä kertaa päädyin Loimaalle saakka. Mutta mennäänpä järjestyksessä. Hämeenkyrön jahtivouti ja tilallinen Martti Rekonpoika Hastig kuuluu  pikkuserkkuni esivanhempiin. Huomasin, etteivät Martin ja hänen vaimonsa Kirsti Juhontyttären kaksi ensimmäistä lasta näyttäisi syntyneen seurakunnassa. Ensin etsin heitä lähiseurakunnista. Lopulta rupesin hakemaan Hiskistä maanlaajuisesti. Loimaan Metsämaalta tärppäsi. 1721 syntynyt Anna ja 1725 syntynyt Mikko löytyvät Loimaan kastetuista. Varmemmaksi vakuudeksi Kirstin kohdalta löytyi rippikirjasta merkintä Kyröön muutosta vuoden 1727 aikoihin. Martti on todennäköisesti muuttanut jo muutama vuosi aiemmin.

Loimaalta on rippikirjoja  jo 1600-luvun lopulta, mutta niistä ei ole kovin suurta apua sukututkijalle. Ne ovat pelkkiä nimiluetteloita, joista yleensä on jätetty pois niin patronyymit, syntymävuodet kuin nuoremmat lapsetkin. Lasten kohdalla raja kulkee ilmeisesti rippikouluiässä. Kun vielä 1700-luvun alkuun isonvihan ajalle jää liki vuosikymmenen aukko, tunsin olevani hyvin epävarmalla pohjalla. Ellen olisi löytänyt tuota merkintää Kirstin Kyröön muutosta, olisin varmaan tyytynyt kertomaan pikkuserkulleni, että hänen esivanhempansa todennäköisesti tulivat Loimaalta, mutta riittävä näyttö siitä puuttuu.

Alastaron kirkko, jonka rakentamiseen on käytetty Loimaan vanhan puukirkon hirsiä. Tosin tuo Loimaan kirkko rakennettiin vasta sen jälkeen, kun Martti ja Kirsti olivat muuttaneet Kyröön. Lähde: wikimedia

Seuraavaksi pitää katsoa, pystyykö edellisiä sukupolvia selvittämään. Kirsti oli kotoisin Metsämaan Tuomolan talosta, joten hänen vanhempansa ja isovanhempansa selvinnevät. Vaikeampaa on Martin vanhempien etsiminen. Luulin hänen olleen Kojonkylän Reko Brusiuksenpojan Martti-niminen poika, vaikka ilmoitetuissa syntymävuosissa olikin eroa. Mutta tämä Martti oli kuollut yhdeksänvuotiaana 1697. Tuon vuoden haudattujen luettelo oli muuten aika karua luettavaa, nälkävuodet tekivät pahaa jälkeä. Alkuvuoden kuolleita oli sivukaupalla, vaikka jokaiselle vainajalle oli varattu vain yksi rivi kirjassa. Martti Rekonpoikia on toki syntynyt muissakin seurakunnissa 1680-luvulla. Kaikkialta ei kuitenkaan ole kastettujen luetteloita eikä niihin kirjattujakaan välttämättä pysty seuraamaan, jos he ovat muuttaneet toiseen seurakuntaan.

6 kommenttia:

  1. Turun maakunta-arkistossa silmäni osuivat Loimaalta tehtyihin (Timo Verho?) kirjoihin, joihin oli selvitetty ainakin talollisen väestön asioita itseäni auttavasti.

    VastaaPoista
  2. Tietokoneen ääressä täydentäen. Tarkoittamani teos:
    Timo Verho: Loimaan talonpoikaissuvut 1540-1870. (1993)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Pitääpä kysyä, josko kirjaston kautta saisi tuon kirjan.

      Poista
  3. Hei, suosittelen luettavaksi juuri ilmestyneen romaanin "Jahtivoudin kaksi elämää", löytyy www.mediapinta.fi . Kirjassa kuvataan Martti Hastigin monivaiheista elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin perustuu tieto, että Martti on syntynyt Parkanossa? En ainakaan pikaisella silmäilyllä löytänyt häntä Ikaalisten kastetuista. Onko hänet kastettu jossain muualla?

      Poista