sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Pikkuserkkuja

Muutaman viime kuukauden aikana olen ollut yhteydessä useampaan pikkuserkkuuni. Jonkun olen tavannut, useimmat ovat ottaneet yhteyttä sähköpostilla. Osan olen aiemmin tavannut joskus lapsuudessa, osaa en ole nähnyt koskaan. Pikkuserkkuja asuu ainakin kahdella mantereella. Yhteydenotot ovat tuntuneet mukavilta. Olemme tarkastelleet yhteistä sukuamme. Vaikka kuinka tietää henkilön olemassaolosta, muuttuu hän jotenkin todellisemmaksi jo lähettämällä sähköpostiviestin.

Tämä sai minut laskemaan tietämieni pikkuserkkujen määrän. Sattuneesta syystä heitä on melko vähän, vain 87. Luvusta todennäköisesti puuttuu joitakin pieninä kuolleita. Yhden sukuhaaran tietymättömissä olo tietysti vähentää kokonaismäärää paljon. Jotenkin olettaisin, että "normaalimäärä" pikkuserkkuja olisi pitkälti toista sataa. Vaihtelua on varmaan paljon. Vanhimmat pikkuserkkuni ovat syntyneet 20-luvulla. Perheet olivat vielä silloin suuria. Siksi arvelen, että nyt syntyvillä lapsilla pikkuserkkuja on vähemmän.

Daniel Nyblinin valokuva Albert Edelfeltin maalauksesta Laivanrakentajat

Noista 87 pikkuserkusta olen elämäni aikana ollut jollakin tavalla yhteydessä 27:n kanssa. Yhteydeksi kelpuutan tässä yhden ainokaisen sähköpostiviestinkin. Tai sen, että olemme tavanneet joskus 50 vuotta sitten. Vajaan kolmasosan kanssa on siis ollut jotain yhteyttä. Entä kuinka monta tuntisin ulkonäöltä, jos he tulisivat kadulla vastaan? Vain muutaman. Osa on jo manan majoilla, joten heitä ei voine laskea mukaan kadulla vastaantulijoihin. Jos joku järjestäisi pikkuserkkutapaamisen, menisin varmasti mukaan. Osallistujien määrä tuskin olisi kovin suuri. Nuo kaikki 87 eivät tietenkään ole keskenään pikkuserkkuja. Sen verran laiska olen, etten itse rupea tapaamista suunnittelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti