perjantai 28. maaliskuuta 2014

Velkakirja hukassa

Ajattelin katsoa Historiallisesta sanomalehtikirjastosta Metsämaan Tuomolaa, kun kerran olen rippikirjoja sen osalta selannut. Jotta en joutuisi liian kauas tutkimastani ajasta, laitoin hakuun 1700-luvun. Eihän silloin paljon lehtiä ilmestynyt, mutta yrittänyttä ei laiteta. Yksi viite löytyikin: Verotilallinen Metsämaan kylästä ja Loimaan pitäjästä Jaakko Juhonpoika Tuomola kaipaili veljensä puuseppä Matti Alanin kuoleman jälkeen 1791 Rahnan sahaan liittynyttä velkakirjaa, oikein lehti-ilmoituksella. Jaakko Juhonpoika Tuomola? Rahnan saha? Matti Alan? Kysymysmerkkejä.

Tuomolassa oli isäntänä Jaakko Mikonpoika ja hänen jälkeensä vävy Kustaa Heikinpoika. Jaakko Juhonpoika löytyy kyllä Metsämaan Simolasta, joka on mahdollisesti erotettu aikoinaan Tuomolasta. Jaakko oli syntynyt Tuomolassa ja hänen äitinsä oli Tuomolan tyttäriä. Mutta hänen asumaansa taloa sanottiin ainakin rippikirjoissa Simolaksi. Miksi hän käytti nimenään Tuomolaa?

Jaakolla oli tosiaan Matti-niminen veli, joka oli syntynyt 1736. Tämä muutti vuoden 1758 aikoihin Turkuun. Sen jälkeen hänestä ei paljon tietoa löydykään. Turun suomalaisessa seurakunnassa vihittiin 1782 puuseppä Matti Alan ja leski Maria Aurenia. Molempien kuolinmerkintäkin löytyy: Maria kuoli joulukuussa 1790 ja Matti tammikuussa 1791. Turun suomalaisen seurakunnan rippikirjoja en ruvennut selaamaan. 

Useampi yritys vaadittiin ennenkuin Google löysi Rahnan (tai Rahnon/Rahnun) sahan. Yllätys, yllätys Loimaalta. Rippikirjojen perusteella se lienee ollut Kojonperän kylässä ja aloittanut toimintansa vuoden 1780 aikoihin vääpeli Wikmanin komennossa. Ilmoituksessa mainitusta kauppias Matts Augustinista sen sijaan tiedetään enemmän.Eihan 1700-luvun sahoista tietenkään ole valokuvia. Tässä 100 vuotta myöhemmin kuvattu Maunun saha Haukiputaalla. Lähde: wikimedia
 
Mitäkö opin tästä? No ainakin sen, että sahoja oli jo 1700-luvun puolella. Omaa sukua tutkiessa niitä on tullut vastaan 1800-luvulla, mutta ei aiemmin. Ja sen, että helppo juttu ei välttämättä ole lainkaan sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti