keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Helenankatu lehdissä

Joskus kesällä taisin kertoa, että esi-isäni asui osoitteessa Helenankatu 9 Tampereen Armonkalliolla. Jo silloin mietin, millainen paikka Armonkallio mahtoi siihen aikaan olla. Sen saisi tietenkin parhaiten selville valokuvista, joita luultavasti on olemassa sekä Vapriikin että Tampere-seuran kuva-arkistoissa. Pitää joskus ottaa ne käyntikohteiksi, kun satun Tampereelle. Siiri-tietokannan kanssa ei kärsivällisyyteni riittänyt kovin pitkälle, mutta yhden pikkuruisena näkyvän kuvan kaivoin esille. Ei, en aio tilata sieltä mitään, en heidän julkaisuhinnoillaan.

Siispä vanhojen sanomalehtien kimppuun. Digitoidut lehdet kattavat sopivasti esi-isäni eliniän. Tapahtuiko Helenankadulla jotain, joka olisi päässyt julkisuuteen? En tarkkaan tiedä, milloin esi-isä sinne muutti, mutta ainakin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hän asui Helenankadulla. Osumia lehdistä tuleekin vain 1900-luvun puolelta. Ilmeisesti Armonkallion asutus ja katujen nimet syntyivät niihin aikoihin. Rauhalliselta vaikuttaa Helenankadulla, mutta jotain sentään saamme tietää. Osoitteessa Helenankatu 3 oli jalkineliike. Mainoksia julkaistiin ainakin Aamulehdessä. Niiden mukaan N. Selinin liikkeestä sai uusia ja vanhoja, lujia ja halpoja jalkineita. Mahdollisesti kadun varrella oli myös yleinen sauna. Ainakin Helenankatu 11:een ostettiin vihtoja ja myöhemmin samasta paikasta ilmoitettiin saunamaksujen korotuksista. Kiiltosilitystä, pesua ja kartiininlaittoa oli puolestaan tarjolla Helenankatu 8:ssa.

Kuva piti lainata Tammelan puolelta. Murtokatua wikimedian mukaan.
 
Vain pari kertaa Helenankatu esiintyy varsinaisissa uutisissa. Helenankatu 2:n saunassa syttyi 15.10.1904 pieni palonalku, joka kuitenkin saatiin talon omin voimin sammumaan ennen kuin palokunta ehti paikalle. 24.1.1900 tiesi Tampereen Sanomat kertoa, että maalari Helin oli myynyt talonsa Helenankadun varrella hevosmies Rantaselle. Näiden lisäksi oli asukkaiden ilmoituksia myytävistä hevosista, koirista, veneistä, ripahaloista, gramofoneista, valokuvauskoneista ja vuokrattavista asunnoista. Myös kahden asukkaan kuolinilmoitus oli lehdissä. Tavallisia, suhteellisen lainkuuliaisia, melko vaatimatonta elämää eläneitä asukkaita tuolla Helenankadulla 1900-luvun alussa.

1 kommentti:

  1. Helenankatu 2:ssa sijainnut sauna oli isoisäni isän Taavetti Kukkasniemen. Olisi mielenkiintoista nähdä kuvia siitä.

    VastaaPoista