maanantai 27. lokakuuta 2014

Maakauppiaita Mouhijärvellä

Vanhat maakaupat, jotka toimivat jossakin kamarin tai pirtin nurkassa, ovat jostain syystä kiehtoneet mieltäni pitkään. En tiedä, mitä kaikkea niiden valikoimaan kuului, mutta laaja se ei ole voinut olla. Lainsäädäntöhän salli maakauppojen perustamisen tiukoin ehdoin 1859. Rupesin nyt katsomaan, löytyykä kauppiaista merkintöjä rippikirjoista. Nehän eivät tietenkään ole paras lähde kauppiaiden etsimiseen. Pitäisi tietysti jäljittää vaaditun lupaprosessin tuottamia dokumentteja, mutta tällä kertaa siihen ei ole mahdollisuuksia. Siispä Mouhijärven rippikirjojen kimppuun. Miksi Mouhijärven? Koska sen rippikirjoissa on 1800-luvun lopulta aika kattavat sisällysluettelot SSHY:n jäsensivuilla, joissakin jopa kauppiaat mainittuna ja koska tunnen paikkakuntaa jossain määrin. Lisäksi se ei ole ollut asukasluvultaan kovin suuri.

Mouhijärvellä kaksi todennäköisintä kaupan paikkaa olisivat mielestäni Uotsola ja Häijää. Häijään Yli-Sarkilta  löytyykin Jafet Tikander, joka on tullut 1862 Porista. Hänen ammatikseen on vuosien 1858 - 1864 rippikirjassa merkitty "handlanden". Jafet oli syntynyt 1836 Kuopiossa. Hän ilmeisesti siirsi kauppansa Häijään Iitulle 1866. Luvat eivät siinä vaiheessa tainneet olla ihan kunnossa, koska 1870 on tullut sakkoja luvattomasta maakaupasta. Ilmeisesti kaupanteko loppui niihin aikoihin, koska "handlanden"-sanan eteen on lisätty "f.d.".

Läheisestä Tupurlan kylästä löytyy nainen kauppiaana. 1863 kuolleen kauppias Oskar Strandbergin leski Anna Dahlsten piti kauppaa Tiasella miehensä kuoleman jälkeen. Hän oli syntynyt Turussa 1801. Kauppa siirtyi 1865 Nekalle. Vuonna 1872 alkavassa rippikirjassa häntä ei enää ole merkitty kauppiaaksi. 

Uotsolasta ei silmiini sattunut kauppaa ennen kuin Hämeenkyröstä 1877 muuttanut leski Maria Ståhlström perusti sellaisen. Hän oli syntynyt 1825 Orivedellä. Kaupanteko jatkui ilmeisesti 1880-luvun loppuun. Seuraavalla vuosikymmenellä sitä jatkoi tytär Josefiina. Myös Maria Charlotta-tyttären kanssa avioitunut räätäli Taavetti Nyman mainitaan kauppiaaksi. 1880 tämä pariskunta alkoi pitää kauppaa Häijään Sepällä.

Kuva on Jalavan kaupasta Taivalkoskelta. Mouhijärven ensimmäiset kaupat tusin olivat näin suuria. Lähde: wikimedia

Nuo ovat ensimmäisiä mouhijärveläisiä kauppiaita. Muitakin on voinut olla. Joskus kaupanpito kesti niin lyhyen aikaa, ettei merkintää rippikirjaan ehditty tehdä. Se voi myös olla niin pienimuotoista, että pappi on kirjannut asianomaisen itselliseksi tai torppariksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti